English

Ženska klapa FA Linđo

Datum objave: 17.07.2020.
  • Više
  • Izvedba

Ženska klapa Folklornog ansambla Linđo osnovana je u veljači 2000. godine na inicijativu plesačica ansambla. Vođenju klape posvetio se tadašnji član glazbenik ansambla, a današnji uspješni i nagrađivani klapski voditelj i voditelj zbora ansambla, Vedran Ivanković.

Prvi put se ova klapa predstavila javnosti u kolovozu 2000. godine kada je Folklorni ansambl Linđo slavio svoju trideset petu obljetnicu postojanja i djelovanja.

Živeći dalmatinsku klapsku pjesmu, kroz svih ovih dvadeset godina, klapa je održala niz samostalnih koncerata, nastupila na brojnim festivalima, koncertima, susretima klapa, natjecanjima, sudjelovala u brojnim radijskim i televizijskim emisijama, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Svoj najveći uspjeh klapa je postigla na prestižnom natjecanju klapske pjesme koje okuplja najbolje hrvatske klape - Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Od ukupno 19 osvojenih nagrada na navedenom festivalu, dvije najsjajnije dolaze iz 2009. godine, kada je klapa osvojila apsolutnu pobjedu kojom su je nagradili i stručni ocjenjivački sud i publika - Zlatni štit i Zlatni leut s grbom grada Omiša.

Od međunarodnih uspjeha istaknut ćemo zlatno odličje na 13. Međunarodnom festivalu zborskog pjevanja koje je održano u Veroni, Italija.

Mnogobrojni uspjesi, tridesetak nagrada i oko šest stotina održanih nastupa dovoljno govore o prepoznatoj kvaliteti, kako od strane glazbenih kritičara, tako i od publike čije su miljenice još od samih početaka. O njihovom pjevu kritičar kaže: „Intonativnom stabilnošću, glasovnom snagom i svježinom, uigranošću i rafiniranošću interpretacije, te izborom repertoara ženska klapa FA Linđo zavrjeđuje svaku pohvalu.“ (Ivana Tomić - Ferić)

Od diskografskih uradaka istaknut ćemo album: Mediterranean sounds - Croatia’s mystic voices FA Linđo. Riječ je o prvom klapskom SuperAudio CD-u snimljenom 2003., u suradnji sa poznatim i priznatim umjetnicima Nenadom Bachom i Johnom Holbrookom, višestrukim osvajačem Grammyja.

U 2018. klapa je snimila svoj prvi video spot za pjesmu Jesam li ti ikad rekla (link: https://www.youtube.com/watch?v=4BvtM2CffHQ). Pjesma je premijerno izvedena na festivalu Večeri dalmatinske pisme / Kaštelanski đir – Klape pjevaju pop.

Mnogobrojnim samostalnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovanjem na svim značajnim susretima klapa, Ženska klapa FA Linđo pokazuje neskriveni entuzijazam i veliku volju za unaprjeđivanjem kulturne baštine. S jedne strane Linđovice su vrlo profesionalne u shvaćanju i interpretiranju glazbe hrvatske baštine, dok ih s druge krase zajedništvo i prijateljstvo, veselje i razdraganost, zapravo sreća što imaju priliku predstavljati svoj Grad i svoju zemlju.

 

Klapa djeluje u sastavu:

Lina Ivanković - I. sopran

Ana Bačić Vukota - II. sopran

Luči Carević - II. sopran

Paula Lazarević - I. alt

Margarita Dundić - I. alt

Fani Favro Bukvić - II. alt

Marija Puljić - II. alt

Ivela Matičević - II. alt

Vedran Ivanković, voditelj klape

ŽENSKA KLAPA FA LINĐO