English

Ansambl Bečke filharmonije

Datum objave: 19.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

(Philharmonic Ensemble Vienna)

Shkëlzen Doli | violina
Holger Groh | viola
Sebastian Bru | violončelo
Gottlieb Wallisch | klavir

Ansambl oformljen 2013. na inicijativu filharmonijskog violiniste Shkëlzena Dolia sastoji se od još dvojice bečkih filharmoničara, violionista Holgera Groha, koji u ovoj postavi svira violu, te čelista Sebastiana Brua, kao i međunarodno priznatog koncertnog pijanista Gottlieba Wallischa.  Komorni je sastav pobudio veliko zanimanje nastupom te soundtrackom u kratkom filmu povodom Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije 2015. Odmah nakon toga izlazi njihov prvi CD u izdanju diskografske kuće Deutsche Grammophon.

Glavnu postavu ansambla čini klavirski kvartet a prema potrebama repertoara broj članova se povećava ili smanjuje. Glazbenici sviraju izabrana djela od baroka do moderne. Posebna im je želja reprezentirati nezamjenjiv glazbeni stil i posebnu kulturu zvuka Bečke filharmonije  i u komornoj glazbi. Usprkos njihovog formalnog, klasičnog obrazovanja, glazbene korijene umjetnici vuku i iz izvorne folklorne glazbe svojih domovina, zbog čega povremeno manje elemente takvih repertoara uvrštavaju u svoje programe.  

Shkëlzen Doli

Rođen 9.8.1971. u Elbasanu (Albanija), Shkëlzen Doli odrastao je u bivšoj Jugoslaviji te je u dobi od devet godina počeo pohađati nastavu violine u svom rodnom gradu Gjakovë (Kosovo). Kao dobitnik brojnih nagrada na regionalnim natjecanjima, 1986. pozvan je na Glazbenu gimnaziju Novi Sad, najrenomiraniju institituciju te vrste u bivšoj Jugoslaviji, gdje su ga podučavali mađarski glazbeni pedagozi violinisti, Imre Jambor i Csaba Szima. Kao sedamnaestogodišnjak primio je prvu nagradu na jugoslavenskom Državnom glazbenom natjecanju mladih te se nakon tog uspjeha upisuje na Glazbenu akademiju Novi Sad, u klasu Ewgenie Tschugaevae. Od 1992. nastavlja studij violine na tadašnjoj Bečkoj visokoj glazbenoj školi, gdje je polazio nastavu kod Dore Schwarzberg, Michaela Frischenschlagera i Josefa Hella, a kratko nakon toga počinje svirati na zamjenama u orkestru Bečke gradske opere, čijim pratećim violinistima pripada od 2006.

Sudjelovanjem u radu različitih filharmonijskih komornih orkestara, poput „Toyota Master Players“, „Bečkih virtuoza“ ili orkestra Renéa Staara „Ensemble Wiener Collage“ te kao suosnivač „Bečkih filharmoničara“, Shkëlzen Doli se na bečkoj glazbenoj sceni etablirao kao uspješan i dinamičan glazbenik. Turneje sa solo i komornim nastupima dovele su ga u brojne europske gradove, u Sjevernu Ameriku, Afriku, Izrael i Japan. Godine 2013. na njegovu je inicijativu oformljen „Ansambl bečke filharmonije“.

Shkëlzen Doli svira violinu Sanctusa Seraphina, Venecija nakon 1748, „ex Hamma“, koju mu je na raspolaganje stavila Austrijska nacionalna banka.

Holger Groh

Holger Groh, rođen 27.7.1976. u Weizu, u dobi od šest godina pohađao je prve satove violine kod Franza Dietharda na Konzervatoriju u Grazu. Od 1991. nastavlja svoj studij kod  Alfreda Staara u Oberschützenu, prebacuje se 1998. Raineru Küchlu na Beškoj visokoj glazbenoj školi te od  1999. pohađa nastavu kod Tibora Varge u Grazu. Od 2000. do 2006. obavlja dužnost prvog koncertnog majstora Simfonijskog orkestra Graz (a istovremeno i asistenta i osobnog referenta glavnog dirigenta Fabia Luisia) te je između 2004. i 2008. i umjetnički voditelj Štajerskog društva prijatelja glazbe. 15. veljače 2006. prošao je, zajedno s Shkëlzenom Dolijem i Dominikom Hellsbergom na audiciji za prateće violiniste orkestra Gradske opere, čime su sva trojica dobila tada upražnjena radna mjesta.

Kao komorni klazbenik Holger Groh već je ostvario uspješnu karijeru: primarijus je "Bečkog klavirskog kvinteta", koncertni majstor ansambla "Vienna Trumpet & Strings", član "Bečkih virtuoza" i  "Kvarteta Steude ". Za austrijsku i poljsku radio-televiziju i za japansku tvrtku CD-Label CAMERATA snimio je Drugi gudački kvartet Nancy van de Vate (praizvedba), djela Wolfganga Amadeusa kao i Koncert za dvije violine u d-molu, BWV 1043, Johanna Sebastiana Bacha (s Dmitryjem Sitkovetskyjem kao partnerom). Kao solist nastupao je na koncertima  s više orkestara, poput "Bečkih solista Bachove glazbe" ili Simfoničara iz Graza, pri čemu je radio s brojnim dirigentima, između ostalih, s Milanom Horvatom, Arturom Tamayom i Karelom Markom Chichonom.

Sebastian Bru

Sebastian Bru rođen je u jednoj glazbenoj obitelji u Beču, 24.10.1987, a prve je satove čela dobio u dobi od osam godina od svog oca Ricarda Brua, solo čeliste pri Bečkoj narodnoj operi. Nakon toga nastavlja studij kod Krystine Wimmer (Orkestar glazbenih umjetnika Niederösterreich) i Josefa Podhoranskyja (Glazbena visoka škola Bratislava) kao i kod Roberta Nagyja (Konzervatorij privatnog sveučilišta u Beču) te ga je nadopunjavao tečajevima i majstorskim glazbenim radionicama kod Clemensa Hagena, Davida Geringasa, Stevena Isserlisa i Heinricha Schiffa. Već vrlo rano Sebastian se Bru usmjerio glazbenoj karijeri u orkestru, što pokazuju suradnje s Bečkim orkestrom glazbene mladeži, Orkestrom mladih Gustav Mahler kao i Orkestrom Verbier festivala, i dr. Nakon što je kao osamnaestogodišnjak prošao na audiciji orkestra državne opere, od 1. studenog 2006. angažiran je na mjestu čeliste.

Još vrlo mlad, Sebastian Bru je već osvojio više nagrada na natjecanju mladih „Prima la musica“ kao i na glazbenom natjecanju „Fidelio“ a u sezoni 2010/11 bio je prvi solo čelist Bečkih simfoničara, održavao solističke nastupe u Austriji, Europi, Južnoj Americi i Aziji te nastupao i na koncertima s Bečkim simfoničarima, argentinskim „Orquesta Sinfonía Nacional“ (Buenos Aires), s Filharmonijskim orkestrom Sofija, Bečkim komornim orkestrom, orkestrom „Spirit of Europe“ i dr. Partneri u solo nastupima bili su mu, između ostalih, Rudolf Buchbinder, Ildikó Raimondi kao i brojni članovi Bečkih filharmoničara, a mnoge su njegove koncerte prenosile nacionalne i međunarodne televizijske kuće.

Gottlieb Wallisch

Pijanist podrijetlom iz Beča sin je glazbene obitelji. Gottlieb Wallisch s četiri je godine počeo svirati klavir te je u dobi od šest i pol godina primljen kao tada najmlađi student u klasu nadarenih Bečkog sveučilišta za glazbu i likovne umjetnosti. Sa sedam je godina prvi put stajao u koncertnoj dvorani da bi sa dvanaest debitirao u Zlatnoj dvorani Bečkog glazbenog društva. Učitelji poput Heinza Medjimoreca, Pascala Devoyona ili Dimitriaj Bashkirova utjecali su na njegov glazbeni put. Koncert pod vodstvom Lorda Yehudina Menuhina 1996. bio je početni impuls Wallischeve međunarodne karijere: s orkestrom »Sinfonia Varsovia« kao sedamnaestogodišnjak u Beču je izveo Beethovenov 5. klavirski koncert. Otada je Wallisch sa svojim razgranatim koncertnim programom gost najvažnijih svjetskih dvorana i festivala: tu su Carnegie Hall u New Yorku, Wigmore Hall u Londonu, Bečko glazbeno društvo, Kölnska filharmonija, Glazbena dvorana Zürich, ali i Klavirski festival Ruhr, Festival Beethovena u Bonnu, Lucerne Festival, Salzburške svečane igre, Prosinačke večeri u Moskvi te Singapurški Arts Festival. Među dirigentima s kojima je već nastupao kao solist su Giuseppe Sinopoli, Sir Neville Marriner, Dennis Russell Davies, Kirill Petrenko, Louis Langrée, Lawrence Foster, Walter Weller, Martin Haselböck i Christopher Hogwood. I popis orkestara s kojima je već svirao pun je velikih imena: Bečki filharmoničari, Bečki simfoničari, ansambl Camerata Salzburg, Londonski Philharmonic Youth Orchestra, BBC-jev Nacionalni orkestar iz Walesa, Orkestar mladih Gustav Mahler, Simfonijski orkestar Trondheim, orkestar Festival Strings Lucerne ili Komorni orkestar Stuttgart. Dio Wallischevih nastupa već je dokumentiran nizom radio-televizijskih snimaka; koncerte su mu, između ostalih, snimali Njemačka radio-televizija, Deutsche Welle, Austrijska radio televizija, Radio France i BBC. Tu su i brojna snimanja za nosače zvuka diskografskih kuća poput „Musica classic“, „cpo“ i „Naxos“. Od 2010. Gottlieb Wallisch je ekskluzivni umjetnik britanske diskografske kuće  „LINN records“, koja je dosad objavila tri Mozartova albuma. Velika mu je želja publici pored popularnih djela približiti i zaboravljene komade kao i nove kompozitore. Prve studijske snimke i praizvedbe također su dio Wallischovog repertoara. Tipičan za njegove programe stoga je velik luk od Bečke klasike do suvremene glazbe.

U rujnu 2010. Gottlieb Wallisch dobiva profesuru na Haute École de Musique de Genève gdje predaje klavir, početkom 2012. Steinway & Sons uvrštava ga na prestižnu listu glazbenika „Steinway Artists“. 2013. radio je i kao gostujući profesor na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti.

 

 

Ansambl Bečke filharmonije