English

Bátiz, Enrique | glasovir

Datum objave: 19.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Rođen u Mexico Cityju, poljskog i meksičkog podrijetla, Enrique Bátiz je glazbenu karijeru započeo kao pijanist, da bi od sredine 80-ih, postao jedan od najpoznatijih dirigenata Latinske Amerike.

Bátiz je glasovir počeo učiti s majkom prije nego je nogama uopće mogao doseći pedale, da bi svoj prvi javni nastup dao u dobi od svega pet godina. Nakon što je diplomirao na Sveučilištu u Mexicu, svoje obrazovanje nastavlja na Sveučilištu Southern Methodist u Dallasu, a od 1963. do 1966. na Juilliard School of Music, gdje je studirao glasovir kod Adele Marcus i dirigiranje kod Jorgea Mestera. Bátiz je četiri godine poslijediplomskog studija proveo na Varšavskom konzervatoriju, uključujući i dirigentsko tutorstvo Witolda Rowickoga. U svojim dvadesetim godinama, Bátiz je bio na koncertnim turnejama i snimao na radiju diljem Meksika, Poljske i u Salzburgu.

Godine 1971., u dobi od 29, Bátiz je osnovao Meksički državni simfonijski orkestar, kojemu je ostao dirigent do kraja 1982. godine. Početkom 1983. godine, imenovan je glazbenim ravnateljem i dirigentom Mexico City filharmonije, gdje je ostao do 1989. Često je gostovao u Europi s Češkom filharmonijom i na kontinentu najboljim orkestrima. Posebno aktivan bio je u Engleskoj, vodeći Londonski simfonijski orkestar, Londonsku filharmoniju, Royal Philharmonic i Royal Liverpool filharmoniju. Od 1984. godine, Bátiz je glavni gost dirigent Kraljevske filharmonije.

Zadnjih godina, Bátiz se, obogaćen desetljećima iznimnog dirigentskog iskustva i svakodnevne posvećenosti glazbi, na opće zadovoljstvo ljubitelja glazbe, vraća svojoj prvoj ljubavi – klaviru.