English

Bielow, Andrej | violina

Datum objave: 03.08.2021.
  • Više
  • Izvedba

Andrej Bielow (Hmjelnicki, 1981.) jedan je od vodećih ukrajinskih glazbenika svoje generacije. Kao solist i komorni glazbenik, snimio je više od 20 nosača zvuka, za Naxos, CPO, Avi-Music, Hänssler Classics, Hänssler-Profil, Guttingi, Solo Musica, Genuin, Hyperion i Rakete Media. Kao solist, surađivao je s orkestrima kao što su Nova japanska filharmonija, Orkestar Radija Franca, Filharmonija radija NDR, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Komorni orkestar Amadeus, Kijevska filharmonija i Minhenski komorni orkestar, pod ravnanjem cijenjenih dirigenata kao što su Kurt Masur, Yan Pascal Tortelier, Gianandrea Noseda, Miguel Gomez-Martinez, Christian Arming, Agnieszka Duzcmal, Junichi Hirokami, Christoph Poppen, Enrique Mazzola.

Na njegovu je repertoaru više od 30 koncerata i sve glavne sonate. Prve je satove violine imao s pet godina, a 1993. otišao je u poseban glazbeni internat u Kijevu. Ondje je njegov talent prepoznao profesor Mihail Kuznjecov te dječaka odveo u svoju obitelj i vodio njegov nastavak školovanja. Već je u mladosti Bielow održavao, pomno odabrane, koncerte po Europi i SAD-u. Kada mu je bilo 15, preselio se u Njemačku, gdje je studirao u klasi Krzysztofa Wegrzyna na Sveučilištu za glazbu i kazalište u Hannoveru. Studij je nastavio s Gérardom Pouletom u Parizu, a njegovi su kasniji mentori bili Herman Krebbers, Ida Haendel, Ana Chumachenko i, u novije vrijeme, Alfred Brendel. Andrej Bielow dobitnik je nagrada na nekoliko međunarodnih natjecanja, kao što su „Long-Thibaut“; ARD-ovo natjecanje, „Joachim“; „Città di Brescia“ i drugi. Talent i muziciranje donijeli su mu i niz stipendija, od ustanova kao što Ukrajinska zaklada za kulturu, Zaklada Gundlach i Njemačka zaklada za glazbeni život te stipendiju njemačke savezne države Donje Saske.

Velik dio karijere Bielow posvećuje komornoj glazbi. Među festivalima na kojima je nastupao su festival Schleswig-Holstein, Klavirski festival regije Ruhr, festivali u Rheingauu, Kuhmou, Ryedaleu i Makau, „Schubertiade“ u Schwarzenbergu i „Young Euro Classic“ u Berlinu. Na Akademiji Kronberg svirao je s Gidonom Kremerom, Jurijem Bashmetom i Triom Beaux Arts. Godine 2011. osnovao je klavirski trio s Kitom Armstrongom i Adrianom Brendelom. Vodio je Kvartet Szymanowski od 2005. do 2014. godine. S Kitom Armstrongom snima Beethovenove i Mozartove sonate, a s engleskim pijanistom Christopherom Glynnom snimio je album sonata nastalih u doba Prvoga svjetskog rata

Od 2014., Andrej Bielow predaje na Sveučilištu za umjetnost u Grazu. Održava i majstorske tečajeve po Europi, Aziji i SAD-u. Sa jazz-gitaristom Johanom Weissom osnovao je 2005. zakladu MBF („Musik braucht Freunde“ - „Glazba treba prijatelje“) koja je osigurala financijsku pomoć za više od 130 studenata Sveučilišta za glazbu u Hannoveru. Od 2013., Bielow je gostujući profesor Kraljevske akademije za glazbu u Londonu.

Andrej Bielow svira na violini „ex Flesch“, koju je 1745. izradio Lorenzo Guadagnini.