English

Brešan, Vinko | redatelj

Datum objave: 24.07.2016.
  • Više
  • Izvedba

Vinko Brešan jedan je od najuglednijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja. Njegovi filmovi redovito obaraju rekorde gledanosti u Hrvatskoj te osvajaju prestižne nagrade u zemlji i inozemstvu.

Rođen je u Zagrebu 3. veljače 1964. u obitelji dramskoga pisca, prozaika i scenarista Ive Brešana i spisateljice Jele Godlar. Nakon završene gimnazije u Šibeniku Vinko Brešan  studirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj danas predaje. Kao student 1988. dobio je nagradu u Oberhausenu za kratki film Naša burza. S ocem Ivom Brešanom supotpisuje scenarije za svoja prva dva dugometražna filma (Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal).

Prvi je dugometražni film redatelja Vinka Brešana komedija s temom iz Domovinskog rata Kako je počeo rat na mom otoku; film je dobio pet nagrada (tri nagrade na Festivalu igranog filma u Puli 1996., Oktavijan na Danima hrvatskog filma 1997. i glavnu nagradu na Cottbus Film Festival of Young East European Cinema) te je bio veliki kino-hit u Hrvatskoj 1996.

Film Svjedoci bio je jedini istočnoeuropski film u konkurenciji Berlinalea na kojem je osvojio Nagradu za mir i priznanje Ekumenskoga žirija, na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary najbolji je film u programu Istočno od Zapada (nagrada Phillip Morris), u Jeruzalemu je osvojio nagradu za najbolji strani film (nagrada Wim Van Leer), najbolji je film na festivalu u Vlissingenu u konkurenciji filmova koji su snimljeni prema književnim djelima, a na Festivalu mediteranskog filma u Rimu osvojio je posebnu nagradu žirija. 

Zlatnu arenu za režiju dobio je na Festivalu igranog filma u Puli 1996. za film Kako je počeo rat na mom otoku i 2003. za film Svjedoci. 

Od prosinca 2004. godine Vinko Brešan ravnatelj je Zagreb filma. 

Režirao je sljedeće dugometražne igrane filmove: Svećenikova djeca (2013.), Nije kraj (2008.), Svjedoci (2003.), Maršal (1999.), Kako je počeo rat na mom otoku (1996.). Potpisuje dokumentarne i kratke filmove: Dan nezavisnosti Radija 101 (2007.), dugometražni dokumentarni film, Hodnik (1994.), kratkometražni film (17 minuta), Zajednički ručak (1993.), kratkometražni film (17 minuta). 

Ostvaruje i glumačke uloge u filmovima i televizijskim serijama: Zakon! kao Dalmatinac (2009.), Bitange i princeze kao Sudac (2005.; 2006.), Maršal (1999.), Rusko meso (1997.), Kako je počeo rat na mom otoku (1996.), Mrtva točka (1995.), Svaki put kad se rastajemo (1994.)

Djeluje i kao kazališni redatelj. U hrvatskim je kazalištima i na festivalima s velikim uspjehom postavio predstave: Mirisi, zlato i tamjan (autor teksta Slobodan Novak, Riječke ljetne noći), Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (autor teksta Ivo Brešan, Satiričko kazalište Kerempuh), Ne igraj na Engleze (autor teksta Vladimir Đurđević, Satiričko kazalište Kerempuh), Carevo novo ruho (autor teksta Hans Christian Andersen, Zagrebačko kazalište lutaka) i druge.

Supruga Sandra Botica Brešan, poznata montažerka i sveučilišna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, istaknuta mu je suradnica u filmovima. Sinovi su im Ivan i Niko. 

 Pripremila Mira Muhoberac

 

 

KAFETARIJA | Vinko Brešan, redatelj

C. Goldoni: Kafetarija