English

Brekalo, Diana | glasovir

Datum objave: 23.07.2014.
  • Više
  • Izvedba

Diana Brekalo rođena je u Stuttgartu u Njemačkoj. Počela je svirati klavir već s četiri godine. Po završetku rane glazbene izobrazbe, sa šest godina, počela je s učenjem klavira kod profesorice Ane Hartauer koja je ubrzo preminula. Njezina nova dugogodišnja profesorica, Monika Đurđeman odmah je primijetila da je Diana svestrano nadarena i jednako dobra u glasovirskoj pratnji, solo sviranju i kao komorna pijanistica. Pohađajući glazbenu školu u Stuttgartu dobivala je nastavu povećanog intenziteta i bila u nadarenoj klasi (takozvanoj STUVO) koja je priprema za glazbeni studij pa je tu nastavu stipendiralo Ministarstvo kulture Baden-Württemberga.

Pohađala je tečajeve komorne glazbe kod profesora Mihaela Uhdea u Ochsenhausenu, kod profesora Gleissnera, kao i majstorski klavirski tečaj kod profesora Gerda Lohmeyera, D. Borsan, G. Amiras, R. O'Hora, M. Roscoe, J.Rink, B. Morrison, F. Gamba, O. Gardon i K. Hellwig.​

U natjecanjima solo klavira već s dvanaest godina osvaja četiri puta prvo mjesto, dva prva mjesta na natjecanjima komorne glazbe "Jugend Musiziert", dobiva stipendiju "Oskar i Vera Riter Stiftung" i posebnu nagradu "Förderpreis" banke Kreissparkasse Baden-Württemberg. 1996. godine sudjelovala je na Festivalu nove glazbe u Hrvatskoj Podravskoj Slatini na osobni poziv internacionalno poznatog skladatelja Milka Kelemena.

Upisala je mnogobrojna gostovanja u najrenomiranijim raznim gradovima Europe, Kine, Amerike, Japana, Andore, na radiju i televiziji u Europi, kao i u Kini i Americi, nastupi u ulozi solistice s Londonskim Kraljevskim Filharmonijskim Orkestrom, Stutgartskom filharmonijom i brojnim drugima..

Kao solopijanistica nositeljica je sljedećih odličja:

1999: 1. odličje na internacionalnom klavirskom natjecanju u Pinerolu, Italija

1998: 1. Savezna nagrada Njemačke na natjecanju "Omladina Njemačke"

2000: 1. odličje na četrnaestom internacionalnom klavirskom natjecanju na Ibizi u Španjolskoj

2009:1. Internacionalna nagrada na natjecanju klavirskih koncerta Croydon - London,

2010: 1. nagrada Domovnica Večernjeg lista čitatelja i gledatelja za najbolju glazbenicu pijanisticu hrvatske dijaspore u Bad Homburgu

1997 : druga nagrada na Mattehaes-Klavirski natjecanje

2000: druga nagrada na francusko-njemačkom "Lions Club"- klavirsko natjecanje, Karlsruhe

2009: druga odličja na Hastings klavirskom koncert natjecanju u Engleskoj

2008 odličje menadžerskog direktorija na klavirskom natjecanju Jacques Samuel u Londonu

2008: Treće odličje na Oxford Music Festival Competition

2012: 1. internacionalna nagrada na CGO natjecanju mladih solista, Cambridge Engleska

2012: Na internacionalnom natjecanju ,,Manchester midday concerts society“ za sve instrumente

Od ožujka 2001. u predklasi je Stuttgartske visoke glazbene škole bila, a u veljači 2004. počela je s redovnim studijem kod profesorice Sosane Rudjakov koja je uživala svjetski renome. Poslije završenog osnovnog studija u Stuttgartu, u rujnu 2006. nastavlja školovanje na Elitnom Guildhall School of Music and Drama u Londonu u klasi prof. Joan Havill. U međuvremenu završila je Bachelor of Music (2008) i postdiplomski studij Performance Master of Music (2010). sa odlicjem.

Prestižni studij u Engleskoj omogućila joj je stipendija ,,Deutsche Stiftung Musikleben".2007./2008., Simon Phillis Award i Sergei Rachmaninov Award , kao i  2009./10. Worshipful Companies of Innholders i Insurers kao i Leverhulme Trust stipendija.

Diana je 7. travnja 2011. imala svjetsku promociju te debitirala sa, po misljenu međunarodnog tiska, jednim od najboljih svjetskih Londonskim Royal Filharmonijskim Orkestrom u poznatoj koncertnoj Cadogan Hall u Londonu. Izvodila je dva klavirska koncerta, premijeru klavirskog koncerta koji joj je posvetio engleski skladatelj Peter Fribbins, te dodatno Šostakovićev koncert za glasovir,trubu i gudače. Sudeći po izvješću i kritikama međunarodnog tiska bio je to grandiozni uspjeh koji se mogao gledati na svim kontinentima putem Interneta. Snimljen je i live CD koji je objavljen 15. svibnja u Londonu 2012.

Kao solistica svira za međunarodnu donatorsku organizaciju Jehudija Menuhina koja se zove 'Live music Now' u Stuttgartu i Londonu zajedno s duo partnericom, mezzo sopranisticom iz Švedske Mae Heydorn. Od 2010. svira i za 'Making Music' organizaciju u Londonu

2010./2011. radila je kao docentica na Sveučilištu Middlesex u Londonu, a od listopada 2011. zaposlena je kao docentica na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu u Njemačkoj.