English

Brownlee, Lawrence | tenor

Datum objave: 31.07.2021.
  • Više
  • Izvedba

Lawrence Brownlee (Youngstown, Ohio, 1972.) vodeća je figura u operi današnjice, i kao pjevač na svjetskim pozornicama i kao glas aktivizma i poticanja na promoviranje različitosti. Osvaja publiku i kritiku diljem svijeta te je hvaljen kao „međunarodna zvijezda belkantističkog repertoara“ (New York Times), „jedna od vodećih zvijezda bel canta“ (Guardian) i „jedan od svjetski najtraženijih opernih pjevača današnjice“ (NPR).

Tijekom izazova koje je donijela pandemija, Brownlee je predvodio preusmjeravanje prema digitalnim programima, kao i prema ponovnoj uspostavi razgovora o rasnim nepravdama. Započeo je tjednu seriju The Sitdown with LB na Facebooku, u kojoj se govori o iskustvima afroameričkih opernih pjevača, a vodi i video-seriju Coffee and a Song, u kojoj njegovi prijatelji-pjevači izvode solopjesme u svojim domovima.

U sezoni 2020.-2021. pjevao je Don Ramira u Pepeljuzi u Palau de les Arts u Valenciji, debitirao kao Edgardo u Lucii di Lammermoor u Nacionalnom kazalištu u Tokiju, pjevao Artura u Puritancima u Teatro dell'Opera u Rimu i Tonija u Kćeri pukovnije u Liègeu. Nastavio je i s koncertnim programima Lawrence Brownlee and Friends, Giving Voice i Cycles of My Being te održao virtualne koncerte s pijanisticom Myrom Huang, sa Simfonijskim orkestrom iz Tallahasseeja i Orkestrom iz Tulse. U proljeće 2021. postao je gostujući profesor Škole za glazbu Juilliard.

Kao strastveni pobornik inicijativa za veću različitost, Brownlee surađuje s tvrtkama i organizacijama u gradovima u kojima nastupa kako bi stvorio programe kojima se može proširiti operna publika. S recitalom Cycles of My Being, o iskustvima mladih crnaca u današnjoj Americi, tri je puta bio na turneji po SAD-u.

Umjetnički je savjetnik Opere Philadelphia, što uključuje rad na razvoju i povećanju raznolikosti publike, promoviranju novih djela i suradnju s ravnateljem Opere u ime izvođača. „Kao umjetnik, smatram da je važno da se aktivno zauzmemo za ovu prekrasnu umjetničku formu koju toliko volimo“, kaže Brownlee. On je također promotor projekta Lyric Unlimited čikaške Lyric Opera i „peace ambassador“ inicijative Opera For Peace.

Lawrence Brownlee učvrstio je svoje mjestu u vrhu klasične glazbe: redovit je gost najvažnijih svjetskih opernih kuća, kao što su Opera Metropolitan, Teatro alla Scala, Kraljevska operna kuća Covent Garden, Bavarska državna opera, Državna opera Unter den Linden, Bečka državna opera, Teatro Real, Pariška nacionalna opera, a recitale redovito održava u dvoranama kao što su Carnegie Hall, Wigmore Hall i Centar Kennedy. Surađuje s brojnim orkestrima, među kojima su simfonijski orkestri iz Clevelanda, Chicaga, Philadelphie i San Francisca, Orkestar Concertgebouwa i Orkestar Akademije Santa Cecilia, a i s festivalima u Baden-Badenu i Salzburgu.

Rođen kao četvrti od šestero djece, glazbu je otkrio u crkvi koju je njegova obitelj pohađala u Hubbardu, Ohio, gdje je svirao električni bas, bubnjeve i klavir. Magistrirao je na Sveučilištu Indiana. Dobitnik je Velike nagrade nacionalnih audicija Opere Metropolitan 2001., Međunarodne operne nagrade za najboljeg pjevača 2017., nagrade „Marian Anderson“ Centra Kennedy i nagrade „Opera News“ 2021. U listopadu 2019. imao je iznimnu čast pjevati na sprovodu Jessye Norman u njezinu rodnom gradu Augusti (Georgia, SAD).

Autor fotografije: Shervin Lainez