English

Campanella, Michele | glasovir

Datum objave: 07.03.2016.
  • Više
  • Izvedba

Pijanist Michele Campanella uživa svjetski ugled jednog od vodećih virtuoznih interpreta Lisztove glazbe. Nagradu Grand Prix du Disque, koju dodjeljuje ugledna budimpeštanska Akademija  Franz Liszt, osvojio je tri puta: 1976., 1977. i 1998. godine (za nosač zvuka “Franz Liszt-The Great Transcriptions, I-II”, u izdanju diskografske kuće Philips). Tijekom karijere koja traje više od 45 godina, Campanella je izveo gotovo sva važnija djela iz cjelokupnog pijanistički repertoara. Godine 1986. mađarska vlada uručila mu je medalju za najveće zasluge u izvođenju Lisztove glazbe, a medalju mu je dodijelila i američka udruga Franz Liszt 2002. godine.

Michele Campanella studirao je na napuljskome učilištu Vincenzo Vitale. Kao iznimno svestran umjetnik u stanju je izvoditi djela skladatelja kao što su Clementi, Weber, Poulenc, Busoni (1980. “Nagrada talijanskih diskografskih kritičara“ za nosače zvuka koje je snimio za tvrtku Fonit Cetra), Rossini, Brahms, Ravel i Liszt. Među njegovim najnovijim snimkama valja istaći Antologiju Lisztovih parafraza, 12 transcendentalnih studija, te izbor skladbi iz kasnog razdoblja izvođenih na Lisztovom originalnom Bechstein klaviru. Ovo je prvi dio serije od 12 CDa posvećene Lisztovoj glazbi koju će izdati diskografska kuća “Brilliant Classics”.

Snimao je za također za Emi (Ravel), Philips (Liszt, Saint-Saëns), Foné (Chopin), PYE (Liszt, Čajkovski), Fonit Cetra (Busoni), Nuova Era (Čajkovski, Liszt, Mussorgsky, Balakirev), Musikstrasse (Rossini), P&P (Brahms, Liszt, Scarlatti) and Niccolò (Schumann). Godine 2005., Rossini Opera Festival izdao je snimku  Petite Messe Solennelle u Pesaru, na kojoj se Michele Campanella pojavljuje u ulozi dirigenta.

Nastupao je s najznačajnijim europskim i američkim orkestrima (Philadelphia Orchestra, Chicago Symphony, San Francisco Symphony) te surađivao s dirigentima kao što su Claudio Abbado, Gianluigi Gelmetti, Eliahu Inbal, Charles Mackerras, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Georges Prêtre, Esa-Pekka Salonen, Wolfgang Sawallisch, Thomas Schippers, Hubert Soudant, Pinchas Steinberg i Christian Thielemann. Campanella često dobija pozive za nastupe u Australiji, Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Argentini, Kini, te na međunarodnim festivalima među kojima su Lucerne, Beč, Berlin, Prag i Pesaro (Rossini Opera Festival). Među njegovim najnovijim uspješnim nastupima valja istaći sve Beethovenove i Mozartove koncerte, te Brahmsova kompletna klavirska djela.

Devedesetih godina prethodnog stoljeća Campanella je uspostavio idealno glazbeno partnerstvo za izvođenje komornog repertoara sa Salvatoreom Accardom i Roccom Filippinijem. Posljednjih godina, Campanella natavlja graditi uspješnu karijeru dirigenta/solista nastupajući s uglednim talijanskim orkestrima Accademia Nazionale di Santa Cecilia Orchestra iz Rima, ORT-Orchestra della Toscana, Orchestra da Camera di Padova e del Veneto, I Filarmonici di Verona, te Haydn orkestar Bolzana i Trenta, a repertoar mu obuhvaća djela Ravela, Fauréa, Poulenca, Francka, Saint-Saënsa, Schumanna, Webera, Liszta, Mozarta i Beethovena.

© Victor Deleo

Michele Campanella predano je posvećen pedagoškom radu. Od 1986. do 2010. bio je na čelu klavirskog odjela na uglednoj Accademia Chigiana  u Sieni, te osam godina vodio napredne tečajeve u Ravellu. Ravnatelj je Centra za klavirske studije Vincenzo Vitale na Sveučilištu Suor Orsola Benincasa u Napulju. Član je uglednih fondacija “Premio Napoli” i “Guido e Roberto Cortese”, kao i glazbenih učilišta Accademia di Santa Cecilia, Accademia Filarmonica Romana te Accademia Cherubini di Firenze. Devet godina obnašao je dužnost umjetničkog direktora triju različitih koncertnih sezona koje sponzoriraju sveučilišta Napulja, Beneventa i Catanzara. Nedavno je postavljen za umjetničkog direktora napuljskog festivala“Maggio della Musica”, a od 2008. godine predsjednik je uglednog “Società Liszt”, talijanskog ogranka Amerikog društva Franz Liszt.  

Tijekom 2011. godine, kada se obilježavala dvjestota obljetnica Lisztova rođenja, Campanella je sve svoje aktivnosti u svojstvu pijanista i dirigenta posvetio ovom mađarskom skladatelju, čija djela proučava i voli od svoje četrnaeste godine i često izvodi u Italiji i inozemstvu: Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Rim), Unione Musicale (Torino), Cini Fondacija (Venecija) za  Društvo Richard Wagner, Konzervatorij Verdi (Milano), Teatar San Carlo (Napulj), Accademia Musicale Chigiana (Siena), L’Aquila, Piacenza, Cremona, Udine i Parma. Na prestižnom Ravenna festivalu, Campanella je nastupio u dvostrukoj ulozi dirigenta i solista s orkestrom Luigi Cherubini, interpretirajući cjelovečernji program Lisztovih klavirskih i  orkestralnih skladbi.

Među njegovim najznačajnijim nastupima u inozemstvu tijekom 2011. godine su koncerti u Buenos Airesu, Tokiju (Koncertna dvorana Suntory) i Chicagu, na kojima je izvodio Lisztov Koncert za klavir i orkestar br. 1 uz Riccarda Mutija i Simfonijski orkestar Chicaga u povodu obilježavanja Lisztove dvjestote obljetnice.

U suradnji s poznatim učilištima Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Accademia Musicale Chigiana, Campanella je osmislio i vodio niz glazbenih maratona Lisztovih djela u rimskom Parco della Musica, tijekom kojih su izvedena Lizstova kompletna klavirska djela. Ovaj je projekt (uz sudjelovanje sedamdeset pet talijanskih pijanista) dočekan s velikim zanimanjem, jer nitko prije nije pokušao ostvariti slično događanje.

Michele Campanella bavi se i pisanjem. Godine 2011.,  Bompiani je objavio Campanellinu knjigu pod nazivom “Il mio Liszt. Considerazioni di un interprete”, koja je autorov svojevrsni literarni hommage omiljenom skladatelju. Godine 2012., Campanella je nagrađen prestižnim glazbenim nagradama Premio Scanno i Premio Grotta di Tiberio.

U godini 2013., tijekom koje su se obilježavale dvjestote obljetnice Richarda Wagnera i Giuseppea Verdija, Campanella je održao velik broj koncerata posvećenih Lisztovim obradbama, zamišljenim kao mjesto na kojem se susreću djela ove dvojice glazbenih velikana. Diskografska kuća Brilliant Classics objavila je posebno izanje kompleta koji se sastoji od 3 CDa. Svoju ulogu glazbenog veleposlanika u svijetu Michele Campanella potvrdio je na brojnim turnejama po Italiji, Mađarskoj, Španjolskoj, Rusiji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Kini.