English

Coha Mandić, Tamara | flauta

Datum objave: 28.06.2017.
  • Više
  • Izvedba

Tamara Coha Mandić rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju Glazbenu školu Blagoje Bersa u razredu prof. Vesne Zornjak. Školovanje je nastavila u Sloveniji gdje je diplomirala 1994. na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Rudija Poka. Odmah nakon stjecanja diplome postaje članicom Simfonijskog orkestra HRT-a, na mjestu solo flaute. Usavršavala se kod prof. Roberta Doona (Republika Njemačka). Specijalistički studij završila je, 2017, na Muzičkij akademiji u Zagrebu pod mentorstvom Renate Penezić.
Ostvarila je brojne nastupe s renomiranim umjetnicima i komornim ansamblima u Hrvatskoj i inozemstvu (Beč, Pariz, Budimpešta, Sydney…). Nastupala je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Muzičkom biennalu Zagreb, Osorskim glazbenim večerima, Zajčevim danima u Rijeci. Posebno je bila zapažena praizvedba Koncerta za flautu i orkestar Mladena Tarbuka uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT u Koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski». Koncert je pisan upravo za T. Coha Mandić. Uz navedeno, solistički je nastupila uz Simfonijski orkestar HRT, Hrvatski komorni orkestar, Riječki komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Opere HNK I. pl. Zajca u Rijeci, Zadarski komorni orkestar, dječji zbor «Zvijezdice» s kojima je praizvela skladbu Ive Josipovića Djevojačke vede. Svira u duetu sa harfisticom Dianom Grubišić Ćiković s kojom objavljuje nosač zvuka " Slow motion". Uz Renatu Penezić, osnovala je Zagrebački ansambl flauta u kojem I danas djeluje. Hrvatski glazbeni kritičari ocijenili su Tamaru Coha Mandić flautisticom «plemenitog zvuka», a njezinu interpretaciju “s visokom razinom muzikalnosti i virtuoziteta”.
Umjetnica je do danas za Hrvatski radio snimila velik broj kompozicija, kako solističkih tako i komornih. Vrlo rado izvodi djela hrvatskih skladatelja. Godine 2004. objavila je svoj prvi nosač zvuka u nakladničkoj kući Orfej.Na njenom prvom CD-u nalaze se koncerti dvaju hrvatskih skladatelja, Rudolfa Matza i Mladena Tarbuka, koje je izvela uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT. Njezine se interpretacije skladbi Mladena Tarbuka I Massima Brajkovića nalaze i na nosačima zvuka ciklusa Suvremeni hrvatski skladatelji izdavača Cantus. Također, gošća je na CD-u Zagrebačkog gitarskog trija «The River of Time» (izdavač Bestmusic).