English

Cura, José

Datum objave: 23.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

POZNAT U SVJETSKIM RAZMJERIMA PO SVOJIM SNAŽNIM I ORIGINALNIM INTERPRETACIJAMA OPERNIH ULOGA, ALI I PO NEKONVENCIONALNIM I INOVATIVNIM KONCERTNIM IZVEDBAMA, TENOR JOSÉ CURA REDOVIT JE GOST NAJUGLEDNIJIH GLAZBENIH DVORANA.

Ali, Cura je i puno više od operne zvijezde: on je školovani skladatelj i dirigent, operni redatelj, scenograf, sjajan izvođač i bogomdani šoumen odlučan u primjeni glazbe u svrhu angažmana, zabave i naobrazbe.

Nakon studija kompozicije i orkestralnog dirigiranja u rodnom gradu Rosariu, Cura 1984. godine seli u Buenos Aires kako bi usavršio svoje umijeće. U cilju stjecanja uvida u život na pozornici općenito, a  posebno u umjetnost pjevanja, djeluje u jednom od profesionalnih zborova pri Teatru Colón od 1984. do 1988., gdje mu se glas profilira u  izrazito smion i svijetao tenor s nijansama tamnog baritona, koji mu kasnije donosi međunarodnu slavu. Godine 1991. seli u Europu da bi započeo pjevačku karijeru koja od tada postaje legendarnom.

Od 1999. vraća se svojoj dirigentskoj karijeri i surađuje s vrhunskim orkestrima poput Londonske filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra, Bečke filharmonije, Sinfonije Varsovije, Toscanini orkestra, Mađarske filharmonije i drugih,  te izvodi operna i simfonijska djela podjednako oduševljavajući publiku za dirigentskim pultom i na pjevačkom podiju. Aktivan i na diskografskom polju, Cura izdaje nekoliko izvrsno ocijenjenih snimaka, među kojima je snažna i intenzivna Rahmanjinova Simfonija br. 2, koja mu donosi brojne pohvale glazbene kritike: „Nedavno sam slušao nekoliko različitih snimki ovog djela. Janssons koji ravna Sanktpetersburškom filharmonijom zvuči prirodnije, ali mu nedostaje Curina prodornost. Sanderling i Philharmonia orkestar puno su širi, ali ni izdaleka tako uzbudljivi. Svetlanova pohabana i remasterizirana snimka iz šezdesetih godina dvadesetog stoljeća je možda najbliža Curinoj po svojoj uvjerljivosti. Izvedba o kojoj ste maštali, ne sanjajući da ćete ju doista i čuti.“ (Classical Music Editor)

Godine 2007. održana je svjetska premijera kreativne obrade opere Pagliacci pod nazivom La Commedia è finita uz dodatak plesa i pantomime, u kojoj se José Cura pojavljuje u ulozi redatelja i scenografa, što je označilo početak njegove karijere na ovom polju. U Saint-Saënsovoj operi Samson i Dalila, produkciji kuće Badisches Staatstheater iz 2010. godine, Cura u svojstvu scenografa, redatelja i tumača glavne uloge svojim inovativnim i modernim pristupom ovom klasičnom djelu oduševljava publiku i glazbenu kritiku: „Kao dirigent, Cura je postigao veliki uspjeh u najpoznatijim glazbenim dvoranama, međutim u Karlsruheu je imao posebnu čast pojaviti se u ulozi redatelja, scenografa i interpreta naslovne uloge. Ovaj izuzetan projekt dao je krila ansamblu i umjetnički rezultat bio je onakav kakvog bi svaka međunarodna operna scena mogla poželjeti.“ (Opernglas). Produkcija je dostupna na DVDu. Sveopće odobravanje publike i kritike na koje su 2012. godine naišle njegove La Rondine u Opéra de Nancy, te Cavalleria Rusticana i Pagliacci u Opera Royal de Wallonie, učvrstilo je njegov redateljski ugled. Pema rezultatima međunarodnog glasovanja, njegova produkcija Othella uprizorena u Teatru Colón u Buenos Airesu jedna je od najuspješnijih u 2013. godini.