English

Dedić, Matija

Datum objave: 19.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Matija Dedić, rođen 2. ožujka 1973. u Zagrebu, počeo je svirati glasovir u dobi od pet godina. Završio je srednju glazbenu školu Vatroslav Lisinski, a 1991. godine upisuje Jazz akademiju u Grazu, gdje diplomira 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Privatne sate imao je kod J. Taylora u Kölnu, te kod Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barryja Harrisa.

Odrastao u obitelji umjetnika, okružen pop ali i klasičnim glazbenicima, u najranijoj dobi počinje slušati različite glazbene stilove te ubrzo otkriva jazz koji mu pruža mogućnost kreativnijeg i osobnijeg pristupa glazbi.

Vrativši se u Zagreb 1997. godine počinje aktivno nastupati, a njegova glazba postiže veliki ugled u Hrvatskoj i inozemstvu.

U godinama koje su uslijedile svira s vlastitim sastavom pod nazivom “Boliers Quartet”, s kojim prati glazbenike kao što su Benny Golson, Kenny Burrell, Roy Haynes, José Feliciano i sastav All Stars Band. U međuvremenu je također imao priliku nastupati u kvartetu Tamare Obrovac.

Među zemljama u kojima je svirao su Italija, Njemačka, Slovačka, Engleska, Brazil, Belgija, Turska, Španjolska, Austrija, Slovenija, Srbija, Makedonija, Francuska, Danska, Švedska, Švicarska, Mađarska, Grčka i SAD, s glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrovic, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, J. L. Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, N. H. O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Marek Patrman, Salvatore Maiore, Antonio Sanchez, Scott Colley, Gene Jackson, itd.

Matija Dedić piše glazbu za televiziju i kazalište, te povremeno nastupa s poznatim hrvatskim pop glazbenicima. Od Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album pod nazivom “Octopussy” u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina.

U srpnju 2002. godine Matija je nastupio na Montreux Jazz festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista od više od 400 pijanista iz cijelog svijeta. Njegov otac, Arsen Dedić, dobitnik je nagrada Premio tenco i Jacques Brel, a njegova je majka, Gabi Novak, u svojoj karijeri nastupala s velikanima kao što su Luis Armstrong, Garry Burton, Phill Woods, Toots Tielmans, Hellen Merril i Joe Turner.