English

Eggert, Daniel - bas

Datum objave: 29.05.2019.
  • Više
  • Izvedba

Daniel Eggert rođen je u Bückeburgu u Donjoj Saskoj, gdje se od rane dobi bavio glazbom i glazbenim teatrom.
Nakon mature u Hannoveru upisuje studij kako bi postao profesor u srednjoj školi (predmeti: glazba i njemački jezik), no kasnije se okreće studiju pjevanja, pri čemu se u jednakoj mjeri posvećuje pjesmama, oratorijima i operama te različitim djelima za ansamble u rasponu od renesansne do suvremene glazbe.
Tijekom studija solo pjevanja u klasi prof. Astrid Schirmer i prof. Jacquesa Schwarza te pjevanja Lieda u klasi prof. Jan-Philippa Schulzea sudjelovao je u brojnim majstorskim radionicama, od kojih se ističu radionice Deborah Polaski, Barbare Bonney i Daniela Ferra.
Daniel Eggert dobitnik je nekoliko stipendija različitih organizacija, među kojima se izdvajaju Live Music Now Yehudija Menuhina i Richard Wagner Verband iz Hannovera.
Prva iskustva na pozornici stekao je ulogama u klasičnim operama, primjerice Dr. Bartola u Mozartovu Figarovu piru i Klaudija u Händelovoj Agrippini, ali i u suvremenim djelima, poput uloge Boma u operi What Where Heinza Holligera temeljenoj na istoimenom Beckettovu djelu.
Tijekom studija je debitirao na Festivalu u Bayreuthu ulogom u Tannhäuseru za djecu i u minhenskom Prinzregententheateru kao Soljoni u Tri sestre Petera Eötvösa. Godinu kasnije nastupio je u Tri sestre u berlinskoj Državnoj operi, nakon čega je uslijedio nastup u premijernoj izvedbi povodom otvaranja sezone u ciriškoj Operi.
U međuvremenu je nastupao u Parizu, Hamburgu, na Händelovu festivalu u Göttingenu i u kazališnim kućama u Aachenu, Braunschweigu i Hildesheimu.
Čest je gost Filharmonije Sjevernonjemačkog radija, s kojom je posljednji put nastupio u ulozi Markiza d'Obignyja u Traviati i Grofa Ceprana u Rigolettu na NDR-ovoj manifestaciji Klassik Open Air 2016. i 2017. godine.
Pored 'klasika' solo pjesme - Schuberta, Schumanna, Brahmsa i Straussa - njegov repertoar obuhvaća i djela Šostakoviča, Aarona Coplanda i Ralpha Vaughana Williamsa, a nedavno je sudjelovao u svjetskoj premijeri djela Augenblicke: Signaturen, jednom od ciklusa pjesama mladog skladatelja Stefana Johannesa Hankea.
Bio je član ansambla Junge Oper iz Hannovera, a od 2012. godine solist je Državne opere u Hannoveru. Tumačio je više od dvadeset uloga, uključujući uloge Sparafucilea, Pustinjaka, Prvog Nazarećanina u Salome, Kralja Egipta u Aidi i Sarastra.
Ove sezone debitirao je kao Brander u Berliozovu Faustovu prokletstvu u Hannoveru, gdje će uskoro utjeloviti i Seneku u Monteverdijevoj Krunidbi Popeje.

Trenutno umjetnik nema zakazanih predstava