English

Fačini, Tomislav | dirigent

Datum objave: 07.03.2014.
  • Više
  • Izvedba

Tomislav Fačini (Zagreb, 1975.) studirao je dirigiranje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Igora Gjadrova. Diplomirao je, ovjenčan Rektorovom nagradom, 1996. godine. Iste je godine na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu (Italija) osvojio drugu nagradu i posebnu nagradu. Nastavio je studij u Italiji (na Accademmia Hans Swarowsky u Milanu kod mo. Juliusa Kalmara) i Njemačkoj (Hochschule für Musik u Karlsruheu kod prof. Andreasa Weissa). Vrativši se u Zagreb, postao je najprije asistent, a poslije i docent na Odsjeku za dirigiranje na Muzičkoj akademiji.

Dirigentsku djelatnost razvijao je podjednako na koncertnim i na opernim pozornicama. Ravnao je Oratorijskim zborom crkve sv. Marka u Zagrebu i Zborom HRT, Zagrebačkim filharmonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrima HNK u Zagrebu i Rijeci, orkestrom Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, novosadskim Kamernim orkestrom, Orkestrom Kotor Art Festivala, orkestrom Haydn di Trento e Bolzano, Filharmonijom Baden-Badena, Sicilijanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske (2004. g. postaje i njegov šef dirigent). Sudjeluje na svim većim festivalima u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Zagrebački ljetni festival, Varaždinske barokne večeri, Vukovarski festival, Večeri u sv. Donatu – čiji je umjetnički ravnatelj bio od 2006. do 2009., Osorske večeri, Festival Paško ljeto, Rovinjski ljetni festival, Međunarodna glazbena tribina u Puli, Zagrebački Biennale).

U komornoj sezoni je surađivao s ponajboljim solistima izvodeći djela kao što su Schoenbergov Pierrot, Hindemithova Kammermusik, Papandopulovi Concerto da camera i Komorna simfonija. Na Varaždinskim baroknim večerima ravnao je premijerom Paisiellovog Seviljskog brijača te asistirao Paulu Esswoodu pri postavljenju prve suvremene izvedbe Cavallijeve opere Pompeo Magno. U zagrebačkom HNK radio je na brojnim opernim produkcijama, od Mozartovih Čarobna frula i Otmica iz saraja do suvremenih Trigosovih De cachetito raspado i Mis dos cabezas, a povodom stote godišnjice Verdijeve smrti (2001.) ravnao je premijerom Traviate, kao i Puccinijevog Triptiha. U sarajevskoj Operi je 2006. dirigirao premijeru Zrinjskog Ivana Zajca, nastavljajući suradnju s ovom kućom i sljedeće godine (praizvedba Bizetove Carmen, otvaranje festivala Baščaršijske noći), kao i u sezoni 2009./2010. (baleti Giselle, Coppelia, Pepeljuga).

Sa Simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV Slovenije je, osim koncerata, ostvario i brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Četvrtu godinu zaredom dirigira Međunarodnim orkestrom mladih (Neumarkt, Njemačka), koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. U razdoblju 1994. – 2007. vodio je Oratorijski zbor Crkve sv. Marka iz kojeg je izrastao novoosnovani ansambl Antiphonus, koji je svoju koncertnu sezonu započeo prošle godine. Osim dirigiranja, Fačini komponira i aranžira simfonijsku, vokalnu i komornu glazbu.