English

Favorin, Yury

Datum objave: 21.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Yury Favorin rođen je 1986. godine. Diplomirao je i završio poslijediplomski studij na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Mihaila Voskresenskog. Osvojio je nagradu na Natjecanju Olivier Messiaen u Francuskoj, te prvu nagradu Fondacije Gyorgy Cziffra u Austriji i na Natjecanju za mlade pijaniste Nikolay Rubinstein. Godine 2010. laureat je Natjecanja Queen Elisabeth u Belgiji, nakon čega započinje njegova međunarodna karijera.

Nastupa na solističkim koncertima, kao komorni glazbenik i kao solist uz orkestar na poznatim festivalima kao što su “La Folle Journée” u Nantesu i Tokiju, “Art-November” u Moskvi, “Musique en Vallée du Tarn” i “L'esprit du piano” u Bordeauxu, Međunarodni festival Saint-Lizier u Francuskoj, Međunarodni festival suvremene glazbe Moskovski forum: Francofonija, posvećen 100. obljetnici rođenja Oliviera Messiaena, Festival Verbier u Švicarskoj i Međunarodni festival “Holland Music Sessions” u Nizozemskoj.

Favorin je rado viđen gost u poznatim glazbenim centrima kao što su koncertne dvorane u Moskvi i drugim ruskim gradovima, ali i u Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Norveškoj, Italiji, Japanu i Francuskoj. U svoj repertoar kojeg stalno proširuje uvrstio je djela svih značajnih klasičnih skladatelja, ali je usto strastveni zaljubljenik i promotor suvremene glazbe. Redovito izvodi skladbe Oliviera Messiaena, Pierrea Bouleza, Györgyja Ligetija, Georg Friedricha Haasa, Petera Ablingera, Philippea Lerouxa, Richarda Barretta, Salvatorea Sciarrina, Huguesa Dufourta i drugih. U dva navrata pozvali su ga da kao solist svira djela Messiaena i Béle Bartóka s Ansamblom Intercontemporain pod dirigentskom palicom Pierrea Bouleza. Sa skladateljem Aksejem Sisoevim (elektronika) i perkusionistom Dmitrijem Šijelkinom Favorin suosniva ansambl za eksperimentalnu glazbu “ERROR 404”.

Favorinova diskografija obuhvaća nosače zvuka s djelima Franza Lizsta, Franza Schuberta i Jean Luca Fafchampsa, te “Antologiju ruske pijanističke glazbe” (1917.–1991.) s djelima Nikolaja Mjaskovskog i Nikolaja Medtnera.

Službena stranica umjetnika: http://favorin.ru/index_eng.html 

Yury Favorin, glasovir