English

Fijačko, Valentina | sopran

Datum objave: 24.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Sopranistica Valentina Fijačko jedna je od najizrazitijih umjetničkih osobnosti na aktualnoj hrvatskoj opernoj sceni, a podjednako je prezentna i vrlo često prisutna i na koncertnom podiju. Njezino sugestivno pjevačko i glumačko umijeće te iznimnu interpretacijsku spontanost jednako dobro poznaju posjetitelji nacionalnih kazališnih kuća u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, ali i publika svih značajnih glazbenih festivala koji se održavaju u Hrvatskoj.

Pjevanje je počela učiti u rodnom gradu Varaždinu. Studij pjevanja upisala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala i magistrirala u razredu profesoriceLidije Horvat Dunjko, a usavršavala se u Beču pod pedagoškim vodstvom Kammersängerin Olivere Miljaković. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim hrvatskim i inozemnim natjecanjima, a u dva je navrata osvojila prvu nagradu na Natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (Dubrovnik, 2001. i 2003.). Tijekom studija nagrađena je Dekanovom nagradom Muzičke akademije i Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu, a kao najuspješnija studentica Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu dobila je nagradu koja nosi ime zaslužne pjevačke pedagoginje Marije Borčić. Spomenutim nagradama valja pribrojiti još dva priznanja: Nagradu Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u godini 2003. te Nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2004. godini. Operni, pak, dosezi Valentine Fijačko također su zarana prepoznati i potvrđeni trima značajnim strukovnim priznanjima: Nagrada hrvatskog glumišta (2007.), Nagrada Antun Marušić koju joj je dodijelilo Hrvatsko narodno kazalište u Splitu za iznimne uspjehe u sezoni 2007./2008. i Nagrada Milka Trnina (2008.).

Godine 2001. debitirala je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao Lauretta u operi Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Od rujna 2003. do konca 2006. bila je solistica Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a od siječnja 2007. godine članica je Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Kako je Valentina Fijačko već puno desetljeće kontinuirano prisutna na scenama svih četiriju hrvatskih opernih kuća (Split, Zagreb, Rijeka i Osijek), s pravom se može reći da je upravo ona pjevačka miljenica sveukupne hrvatske operne publike.   

U proteklih trinaest kazališnih sezona ostvarila je bogat niz zahtjevnih sopranskih uloga u operama talijanskih, francuskih, slavenskih i hrvatskih skladatelja, a uz to se s čak sedam uloga iskazala i u nadasve delikatnu glazbenom teatru Wolfganga Amadeusa Mozarta: Bastienne (Bastien i Bastienne), Fiordiligi (Così fan tutte), Susanna (Figarov pir), Zerlina i Donna Elvira (Don Giovanni), Papagena i Pamina (Čarobna frula). Na popisu već sada pozamašna opernog repertoara Valentine Fijačko nalaze se i tri značajne Puccinijeve uloge (Mimi u operi La Bohème, Lauretta u jednočinci Gianni Schicchi i Genoveva u jednočinci Sestra Angelica) te još dvije psihološki posve oprečne, ali podjednako zahtjevne talijanske uloge (prpošna Adina u Ljubavnom napitku Gaetana Donizettija i tragična Dezdemona u Otellu Giuseppea Verdija). Glazbenim i scenskim karakterom posvema su suprotne i dvije najdojmljivije „slavenske“ uloge Valentine Fijačko: Mařenka u komičnoj operi Prodana nevjesta Bedřicha Smetane i  Ksenija u glazbenoj drami Boris Godunov Modesta Petroviča Musorgskog. U francuskom, pak, opernom repertoaru umjetnica se osobito iskazala u trima također kontrastnim ulogama (Margareta u Gounodovom Faustu, Micaëla u Bizetovoj Carmen i Helena u opereti Lijepa Helena Jacquesa Offenbacha). Premda raznolik i bogat operni repertoar Valentine Fijačko obuhvaća gotovo sva stilska razdoblja u rasponu od talijanskog ranobaroknog skladatelja Francesca Cavallija (opera Pompeo Magno) sve do prošlostoljetnog Mauricea Ravela (lirska fantazija Dijete i čarolije), umjetnica posebnu pozornost posvećuje sopranskim ulogama u operama hrvatskih skladatelja, pa je dosad s velikim uspjehom tumačila Jelenu u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinski, Maru u Hatzeovoj operi Adel i Mara, Đulu u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, Maricu u opereti Splitski akvarel Ive Tijardovića te odskora i Lisabeth u operi Postolar od Delfta Blagoja Berse. 

Na koncertnom podiju sopranistica Valentina Fijačko nastupa vrlo često i pritom surađuje s vodećim hrvatskim dirigentima i simfonijskim ansamblima. I u tom apstraktnom glazbenom kontekstu, lišenom magije kazališne scene, umjetnica je ostvarila cijeli niz sugestivno donesenih solističkih dionica u stilski vrlo raznolikim vokalno-instrumentalnim partiturama Giovannija Pergolesija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Gioachina Rossinija, Giuseppea Verdija, Juraja Wiesnera Morgensterna, Richarda Straussa, Leoša Janáčeka, Arthura Honeggera, Benjamina Brittena i Igora Kuljerića.

 

Uspjeh dostojan svjetskih pozornica

Kraljica vrlo lijepe noći bila je miljenica splitske pozornice i rive Valentina Fijačko. Njezin debi u ulozi Dezdemone – jedne od najtežih u tom sopranskom fahu – bio je uspjeh dostojan svjetskih pozornica. Glumila je i za svog partnera, pjevala tako da je se i moglo čuti do Šolte i Brača, ne gubeći osjećaj za finese i fraze. Dobila je zasluženo najveće ovacije i po njoj će se ovaj Otello najviše pamtiti. - Branimir Pofuk, Jutarnji list