English

Filipović, Filip | tenor

Datum objave: 19.05.2022.
  • Više
  • Izvedba

Filip Filipović rođen je u Zagrebu 1997. godine. Završio je osnovnu glazbenu školu za klavir u klasi profesorice Gordane Cepike, a svoje pjevačko obrazovanje započinje 2013. u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u klasi profesora Bojana Pogrmilovića.

2016. godine upisao je Akademiju za glasbo u Ljubljani u klasi Matjaža Robavsa, a 2018. svoje akademsko obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Tomislava Mužeka. Od 2019. godine u klasi je profesora Giorgia Suriana.

Na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku  2015. godine osvaja 1. nagradu. 2015. osvaja 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu. Dobitnik je Rektorove nagrade 2020. godine za sudjelovanje u opernom projektu J. Massenet: Pepeljuga Muzičke akademije u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić koje se održalo u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Pobjednik je 10. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.

U sklopu projekta Vivat Academia ostvario je ulogu Nemorina u operi Ljubavni napitak Gaetana  Donizettija. Izveo je cjelovečernji koncert na Pijanističkom memorijalu Ranko Filjak u Petrinji 2021. godine. U sklopu ciklusa Sfumato, nastupio je kao solist sa Zborom Hrvatske radiotelevizije izvodeći Malu svečanu misu (Petite messe solennelle) Gioachina Rossinija pod ravnanjem maestra Marca Korovicha. Kao član Opernog studija Giorgio Surian HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci ostvario je ulogu Gastona iz Verdijeve opere La Traviata, ulogu Spolette iz Puccinijeve opere Tosca te ulogu Tamina iz Mozartove Čarobne frule. U HNK Zagreb debitirao je ulogom Mehmeda Sokolovića u operi Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski, nastupio je u ulozi Mozartova Tamina te nedavno u ulozi Verdijeva Gastona.