English

Flury, Dieter | flauta

Datum objave: 25.06.2014.
  • Više
  • Izvedba

Flautista Dietera Fluryja, koji uživa ugled glazbene kritike zbog svog suptilnog zvuka, savršene tehnike te glazbene inteligencije, nazivaju “Paganinijevskim flautistom” zahvaljujući “ fenomenalnoj tehnici prstiju i disanja”.

Kao solo flautist Bečke filharmonije od 1981. godine, te njezin generalni direktor od 2005., Flury je ostvario svestranu karijeru instrumentalnog solista, komornog glazbenika, glazbenog pedagoga i voditelja orkestra.

Dieter Flury često nastupa kao solist uz Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Ciriški komorni orkestar i Novu Japansku filharmoniju. U ulozi svestranog komornog glazbenika redovito nastupa s Bečkim puhačkim ansamblom, bečkim ansamblom Klangforum i Bečkim virtuozima, te na svim značajnijim švicarskim i austrijskim glazbenim festivalima. Godine 2011., s partnericom iz dueta, pijanisticom Mariom Prinz, odlazi na američku turneju i nastupa u Komornoj dvorani Weill koja se nalazi u sastavu Carnegie Halla, te u dvorani Kalifornijskog tehničkog fakulteta u Pasadeni. Edith Eisler, koja piše za ugledni časopis New York Concert Review, njihov duo opisuje kao “duboko ekspresivan”,  ansambl koji “u cijelosti vlada svojim instrumentima”, “ a gosp. Flury svira na zlatnoj flauti, čiji se sjaj zrcali u njezinom toplom, zaokruženom i svjetlucavom zvuku”.

Najugledniji suvremeni skladatelji, kao što su Beat Furrer i Herbert Willi, pisali su glazbu za Dietera Fluryja. U pripremi njihovih skladbi za izvedbu, Flury je surađivao i s Györgyjem Ligetijem, Salvatoreom Sciarrinom i Hansom Zenderom.  Na Bečkom festivalu suvremene glazbe premijrno je izveo Koncert za flautu Urosa Rojka, uz Bečki simfonijski orkestar kojim je ravnao Claudio Abbado.

Fluryjeva bogata diskografija obuhvaća skladatelje od razdoblja baroka do onih suvremenih - među kojima su Bach, Telemann, Haydn, Mozart, Varèse, Scelsi, Berio i Halffter. Objavljena mu je snimka s francuskom glazbom za flautu 20. stoljeća iz razdoblja skupine “šestorica”, a  snimio je i Mozartove kvartete za flautu s Bečkim virtuozima, te Morceaux de Concours, kompilaciju s djelima francuskih skladatelja od Fauréa do Messiaena.

Dieter Flury aktivan je i kao pedagog. Profesor je na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu, gdje predaje od 1996. godine. Prije toga djelovao je na Bečkoj glazbenoj akademiji i Bečkom konzervatoriju. Redovito održava majstorske tečajeve diljem svijeta, među kojima vrijedi izdvojiti one koje je nedavno održao u Europi i na Dalekom Istoku. Obnašao je dužnost ravnatelja Međunarodne ljetne akademije Kurt Pahlen u Lenku, Švicarska, u kojoj je i danas aktivan kao predavač.

Fieter Fluty rođen je u Švicarskoj, a profesori su mu bili Hans Meyer, vođa flauta u ciriškome Tonhalle orkestru, André Jaunet na Ciriškoj glazbenoj akademiji te Aurèl Nicolet. Osim flaute, pohađao je studij matematike na Tehničkom učilištu u rodnome gradu u razdoblju 1972.-1976.  U dvadeset petoj godini postaje članom orkestra Bečke državne opere, a 1981. godine imenovan je  prvom flautom Bečke filharmonije. Kombinirajući svoje znanje glazbe i matematike, napisao je esej Aksiomatska teorija tona, u kojem propituje matematičke osnove teorije glazbe.