English

Franetović Kušelj, Đive | flauta

Datum objave: 10.07.2022.
  • Više
  • Izvedba

Dubrovačka flautistica Đive Franetović Kušelj svoju prvu glazbenu naobrazbu stječe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića uz profesora Jakova Kakarigija. Nakon završene Gimnazije Dubrovnik i Umjetničke škole Luke Sorkočevića, upisuje Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu gdje diplomira i magistrira u klasi profesorice Marine Novak.

Još tijekom studija polaže audiciju za Mediteranski orkestar mladih u Marseilleu s kojim svira na turneji po Provansi. Željna znanja i novih iskustava 2002. godine prijavljuje se na Međunarodno natjecanje Audi Mozart u Italiji, postaje finalisticom te solistički svira s orkestrom Haydn di Bolzano e Trento u Teatru Zandonai. Nakon toga sudjeluje na Međunarodnom natjecanju IBLA Grand Prize u Ragusi na Siciliji na kojem, među 170 natjecatelja, osvaja nagradu za najbolju izvedbu W. A. Mozarta.

Zahvaljujući uspjehu na Siciliji otvaraju joj se vrata slavnog njujorškog Carnegie Halla u kojem svira solistički koncert 2003. godine na svoj 24. rođendan. Američka flautistica, dr. Suzanne Lord, poziva je da te iste godine prezentira glazbu hrvatskih skladatelja na Florida State University, Emory University u Atlanti i Southern Illinois University. S ponosom promovira brojne skladatelje svoje domovine. Nastupa i na National flute conventionu u San Diegu.

Inspiriran bojom tona Đive Kušelj, ugledni talijanski skladatelj i pijanist, maestro Marcello Abbado, piše i posvećuje joj Koncert za flautu i orkestar koji praizvodi sa Simfonijskim orkestrom Sanrema 2004. godine pod vodstvom dirigenta Vakhtanga Jordanije. U Milanu, pod ravnanjem Vittoria Parisia, nastupa s Orkestrom I Pomeriggi Musicali u Teatru dal Verme 2009. godine na koncertu Omaggio a Marcello Abbado, a nedugo nakon toga, s istim orkestrom svira pod dirigentskim vodstvom Enrica Dinda. Na Međunarodnom festivalu Evmelia u grčkom Volosu, a na koncertu u čast slavnom Mikisu Theodorakisu 2013. godine, svira Sinfoniettu za flautu, klavir i gudače zajedno s grčkim pijanistom Dinom Matroyiannisom, dok je hrvatsku praizvedbu svirala s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem dirigenta Nicholasa Miltona. Na Međunarodnom festivalu Julian Rachlin and Friends 2005. u Kneževu dvoru u Dubrovniku ima čast svirati s renomiranim glazbenicima Julianom Rachlinom, Mischom Mayskim, Ernstom Ottensamerom i dr., uz naratora Sir Rogera Moora.

Prva je flautistica Dubrovačkog simfonijskog orkestra na turneji po Sjedinjenim američkim državama, s kojim često svira i kao solistica. Njeguje i komorno muziciranje s brojnim domaćim i stranim glazbenicima na mnogobrojnim festivalima. Članica je Kvarteta Sorkočević i Dubrovačkog komornog trija, a suvremene dubrovačke skladatelje promovira u Glazbenoj radionici Sorgo.

Od 2002. godine je profesorica flaute i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, 2014. godine stječe zvanje profesora mentora, a 2019. profesora savjetnika. Njezini učenici nastupaju na mnogobrojnim koncertima i natjecanjima u domovini i inozemstvu, dok je njezin pedagoški rad nagrađen 2015. i 2018. godine Oskarom znanja, nagradom Ministarstva znanosti i obrazovanja koja se dodjeljuje za izvrsne rezultate u radu s učenicima. Nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna dostignuća osvojila je 2019. godine. Od 2021. umjetnička je voditeljica udruge Konavle Art, a 2022. njezin Kvartet Sorkočević dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za iznimna glazbena dostignuća i promociju dubrovačke i hrvatske kulture u domovini i inozemstvu.

Dubrovnik na glazbenoj hridi