English

FREELON, NNENNA

Datum objave: 25.06.2014.
  • Više
  • Izvedba

“Freelon… je pjevala pokazavši izvanrednu muzikalnost i nepogrešiv osjećaj za swing.” - Los Angeles Times

“Freelon neprekidno napreduje i usavršava se kao pjevačica… zadržavajući i dalje kristalno čistu boju glasa i savršenu preciznost, uz često maštovitu i funkom obojenu podršku svog jazz orkestra.” - Daily Variety

Šest puta nominirana za Nagrady GRAMMY®, Nnenna Freelon zasluženo uživa reputaciju očaravajuće izvođačice uživo. Nastupivši na Danu Demokratske nacionalne konvencije 1. rujna 2012., Freelon nastavlja s uspješnim nastupima u inozemstvu, privlačeći pozornost na svoje dvije velike ljubavi – jazz umjetnost i značaj naobrazbe. U studenom 2011. godine Freelon dobija poziv od Bijele kuće za nastup na Azijskom pacifičkom ekonomskom sastanku na vrhu pred 300 predsjednika, premijera i čelnika država iz cijelog svijeta – još jedan trijumf! Njezini nedavni nastupi uživo bili su prigoda da po prvi put nastupi s dvjema legendama kojima se je dugo divila: gitaristom Earlom Klughom te pijanistom Ramseyjem Lewisom. Prije ovih zvjezdanih događanja, Freelon je osvojila međunarodnu publiku nastupivši s opernom super-zvijezdom Jessye Norman and i grupom The Roots u dvorani The Hollywood Bowl, te na Tanglewood jazz festivalu u show-programu pod nazivom “Dreaming The Duke,” inspiriranim Dukeom Ellingtonom. 

Sedmi nosač zvuka kojeg je snimila za Concord Records, Homefree (travanj 2010.), omogućio joj je pojavljivanje u PBS-jevom Charlie Rose Show-u, NBC-jevoj emisiji Weekend Today, te u nizu od šest zaredom rasprodanih koncerata u najelitnijoj dvorani njujorškog Lincoln Centra, Dizzy’s Club-u, ali i četiri zaredom rasprodana nastupa u poznatom londonskom Ronnie Scott klubu! Album Homefree - mješavina melodija koje Freelon naziva “onima uz koje se osjećaš dobro u vlastitoj koži” - prepun je energije i kreativnosti koje su zaštitni znaci snimki Nnenne Freelon.

Godine 2009. Freelon je bila specijalna gošća na snimanju The Count Basie Orchestra u produkciji Macka Avenuea, a 2008. godine je diskografska kuća Concord izdala dva albuma na kojima se pojavljuje Nnenna Freelon – prvi pod naslovom Better Than Anything: The Quintessential Nnenna Freelon i drugi The Monterey Jazz Festival 50th Anniversary All Stars, na kojem Freelon nastupa u spektakularnim duetima i skupnim izvedbama s Terrenceom Blanchardom i Jamesom Moodyjem.

Na 43. godišnjem telecastu za Nagradu GRAMMY u Los Angelesu, njezino je pojavljivanje na pozornici izazvalo ovacije publike koja se sastojala od 20.000 djelatnika u glazbenoj industriji i zvijezda. Ovom čudesnom događaju prethodili su brojni uspješni nastupi Freelonove i gostovanja na najpoznatijim jazz festivalima diljem svijeta. Ovo nimalo ne čudi, jer svi koji su je vidjeli i čuli poznaju Freelonovu kao izvanrednog interpreta čak i “najpotrošenijih” jazz standarda. Ovakva reputacija donijela joj je angažman u spotu za ActionAID, u kojem se pojavljuje uz Sir Eltona Johna, Andreu Bocellija, i brojne druge zvijezde.

Na svom albumu nominiranom za Nagrady Grammy (u kategoriji za najbolju vokalnu jazz izvedbu), pod nazivom Blueprint Of A Lady: Sketches of Billie Holiday (2005.), Freelon odaje počast veličanstvenoj jazz pjevačici Billie Holiday. Inventivna, kao i uvijek, Freelonova na svoj način tumači pjesme koje obično povezujemo s Billie Holiday, prenoseći poruku Holidayeve svim umjetnicima: “Na zemlji je nemoguće naći dvije iste osobe, a isto vrijedi i za glazbu, u suprotnom – to nije glazba.” Ovaj je pristup Freelonova – uz pomoć vlastite grupe i Ronalda K. Browna i njegovog plesnog ansambla EVIDENCE – pretočila u glazbenu i plesnu multi-medijalnu svečanost kakva se ne pamti! Freelon je dobitnica Nagrade Billie Holiday koju dodjeljuje prestižna Academie du Jazz, te Nagrade Eubie Blake Kulturnog centra Crossroads u New Yorku.

Za Freelonovu je ovo doista bilo plodonsno desetljeće. Osim šest nominacija za nagradu Grammy, Freelon je debitirala na filmu u Mel Gibsonovpj uspješnici What Women Want, i pjevala obradu Sinatrina klasika Fly Me To The Moon zaThe Visit, u kojem glumi Billy Dee Williams. Dva puta je nominirana za nagradu “Lady of Soul” Soul Train Award. Osim toga, nastupala je na koncertima i turnejama s poznatim jazz glazbenicima, od Raya Charlesa i Ellisa Marsalisa do Ala Jarreaua i Georgea Bensona.

Kao uspješna pjevačica, skladateljica, producentica i aranžerka (a sve češće i glumica), Freelonova se posvetila obrazovanju mladih ljudi, glazbenika ali i ne-glazbenika. Putovala je četiri godine diljem SAD u ulozi nacionalnog govornika u okviru projekta “Partneri u naobrazbi”.  Majstorski tečajevi i radionice Freelonove, od projekta “Sound Sculpture” do inovativnog  “Babysong”, uče odrasle i djecu da i mi možemo promijeniti svijet - čak i samo jedna osoba - ali je za to potrebna posvećenost i upornost  – koji su osnova njezina pedagoškog djelovanja. Poruke u aktivnostima Nnenne Freelon puno su više od same tehnike. One ulaze u dušu osoba koje slušaju, ohrabrujući i motivirajući ih za konstruktivne promjene i stvaranje pozitivne energije.

Svojom je himnom “One Child At A Time” - koja se nalazi na albumu “Soulcall” -Freelonova pokrenula sakupljanje sredstava i skretanje veće pozornosti na potrebe djece u odgoju kroz mentorstvo i umjetnost. Himna je postala jedna od najtraženijih pjesama zbog svojih stihova, a koristile su je brojne organizacije, uključujući lokalne, regionalne i nacionalne grupacije, među kojima je i United Way. 

Neprestano hvaljena čak i od najstrožijih jazz kritičara, dok se broj njezinih obožavatelja diljem svijeta sve više povećava, Freelonova je daleko od kraja svoje karijere. Zapravo, dok ulazi u novo desetljeće snimanja svoje glazbe, jedna je stvar sigurna - Nnenna Freelon je nepatvoreni original! 

Nagrade i priznanja

• 2010 – Women of Substance Award – Bennett College for Women (Greensboro, NC)

• 2007 – Spirit of Hayti Award (significant contribution to the arts and education)

• 2005 – Grammy Award Nominee (Blueprint Of A Lady), Best Jazz Vocal Performance

• 2004 – “Women Of Note” – Raleigh, NC

• 2003 – Outstanding Artistry, “Airmen of Note”, United States Air Force Band

• 2000 – Grammy Award Nominee (Soulcall), Best Jazz Vocal Performance

• 2000 – Grammy Award Nominee (Soulcall), Best Jazz Arrangement

w/Accompanying Vocal

• 2001 – Trailblazer Award, International Women in Jazz

• 2001 – California Partner’s In Education Award

• 2001 – Durham Council for the Arts Walter J. Norflett Award – Artist of the Year

• 2001 – National Inventor’s Hall Of Fame – Artist Award

• 1998 – Grammy Award Nominee (Maiden Voyage), Best Jazz Vocal Performance

• 1999 – “Lady of Soul” Nominee – Soul Train Awards

• 1999 – Honorary Doctor of Music, Elizabeth City State University

• 1996 – Grammy Award Nominee (Shaking Free), Best Jazz Vocal Performance

• 1996 – “Lady of Soul” Nominee – Soul Train Awards

• 1993 – “Indie Award”, Best Jazz Vocal

• 1993 – “Billie Holiday Award”, Academie du Jazz (France)

• 1993 – “Eubie Blake Award”, Cultural Crossroads Center

• 1992 – Grammy Award Nominee (Nnenna Freelon), Best Jazz Arrangement w/Accompanying Vocal

 
 

NNENNA FREELON