English

Golan, Itamar | glasovir

Datum objave: 24.06.2015.
  • Više
  • Izvedba

Rođen u Vilni, pijanist Itamar Golan kao jednogodišnji je dječak s roditeljima emigrirao u Izrael gdje je učio glasovir kod Lare Vodovoz i Emanuela Krasovskoga. Već je sa sedam godina imao svoj prvi recital. Od godine 1985. do 1989. studirao je glasovir na NEC-u u Bostonu kod Leonarda Shurea i Patricije Zander, a komornu glazbu kod Chaima Tauba. Bio je višestrukim stipendistom Američko-izraelske zaklade.

Kao vrhunski komorni glazbenik surađivao je s umjetnicima kao što su Barbara Hendricks, Maksim Vengerov, Tabea Zimmermann i Ida Haendel, a posljednje doba redovito nastupa i snima sa solistima kakvi su Schlomo Mintz, Kyung Wha Chung, Julian Rachlin i Sharon Kam. Kao solist nastupao je s Izraelskom i Berlinskom filharmonijom pod ravnanjem Zubina Mehte. Sudjelovao je na najuglednijim svjetskim festivalima (Ravinia, Chicago, Tangelwood, Salzburg, Edinburgh, Dubrovnik, Besançon, Ludwigsburg, Verbier, Luzern itd.).

Svoj plodan diskografski opus ostvario je za tvrtke Deutsche Grammophon, Teldec, EMI i Sony Classical. Od godine 1991. do 1994. bio je profesorom na newyorškoj Manhattan School of Music, a sada predaje komornu glazbu na najuglednijem pariškom Konzervatoriju.