English

Gottfried, Stefan | čembalo

Datum objave: 27.07.2014.
  • Više
  • Izvedba

Čembalist Stefan Gottfried rođen je u Beču, gdje je na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti studirao kompozijiju, glasovir, čembalo i teoriju glazbe, a na konzervatoriju Schola Cantorum Basiliensis generalbas i povijesne instrumente s klavijaturama. Završio je i studij matematike na Tehničkom sveučilištu u Beču.

Ostvario je uspješnu međunarodnu koncertnu karijeru svirajući čembalo, pianoforte i glasovir. Kao solist, komorni glazbenik i svirač continua nastupao je u ansamblima koji sviraju na povijesnim instrumentima (među kojima su bečki Concentus Musicus, Wiener Akademie te Bach Consort Wien), ali i u suvremenim orkestrima (bečka i Berlinska filharmonija pod ravnanjem dirigenata kao što su Z. Mechta, D. Harding, K. Nagano i G. Prêtre).

Od 2004. godine redovito nastupa s N. Harnoncourtom, između ostalog i kao glazbeni asistent, u brojnim opernim produkcijama Salzburgškog festivala i festivala Theater an der Wien (u operama Händela, Haydna, Mozarta, Beethovena i Strawinskog).

Od 2000. godine, Stefan Gottfried predaje glasovir, pianoforte i čembalo na Bečkom sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti, te održava predavanja na temu različitih aspekata muziciranja na povijesnim instrumentima.