English

Graziani, Marco | violina

Datum objave: 27.07.2014.
  • Više
  • Izvedba

MARCO GRAZIANI rođen je u Rijeci 1988. godine. 

Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u glazbenoj školi „I. M. Ronjgova“ u Rijeci, a od 2000.godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je  15. lipnja 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, stekavši zvanje magistra muzike. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  2011. godine postaje koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra, a 2012. koncert-majstor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Od 1999. redovito pohađa mnoge ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vodstvom profesora Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkoga, Pavela Vernikova, Pinchasa Zukermana, Viktora Tretyakova, Gerharda Schulza i Zakhara Brona.  Polazi ljetne seminare u Sieni, pri sveučilištu  Accademia Chigiana, te, zahvaljujući fondaciji Stauffer, mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni.

Kao solist i kao član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada  na Hrvatskim natjecanjma učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale, europskom natjecanju «Alfredo i Wanda Marcosig» u Goriziji,   natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka  i na natjecanju Istria Nobilissima, pri kojem je, osim prve nagrade, osvojio i posebnu nagradu u obliku snimanja CD-a u Trstu.  CD je snimio uz pratnju slavnog armenskog pianista, Prof. Rubena Dalibaltayana.

Bio je laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine  2006. te je osvojio  nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i državne nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini i to za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva. Godine 2007. dobitnik je godišnje nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. 2004. je imao posebnu čast svirati u Zagrebu u KD V. Lisinski u sklopu ciklusa «Audijencija – Priča o Kingu» na skupocjenoj Guarnerijevoj violini «King» iz 1735. 
2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka zajedno sa violončelistom Stjepanom Hauserom, na kojemu su djela Bacha, Kodalya, Sollime i Handela-Halvorsena. 
2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet zajedno s violinisticom Alinom Gubajdullinom, violistom Aleksandrom Jakopancem i  violončelistom Smiljanom Mrcelom. 

2012. nagradjen je prvom nagradom na prvom izdanju Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika ''Papandopulo''. 

Kao solist i kao član raznih komornih sastava uspješno je nastupao na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrom u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji.

 Do sada je nastupao s orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke i orkestrom Opere HNK iz Splita, kao i s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom,  Zagrebačkim solistima,  Zagrebačkom, Slovenskom i Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom,  Simfonijskim orkestrom HRT-a, te festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu.