English

Grazio, Marija | pijanistica, skladateljica

Datum objave: 27.07.2021.
  • Više
  • Izvedba

Marija Grazio rođena je Dubrovniku u obitelji glazbenika u kojoj je i napravila prve glazbene korake. Gradila je svoju umjetničku osobnost kroz mnoge vidove  izričaja kao što su literarni, performativni i vizualni, a glazba je uvijek bila najvidljiviji habitus njenog djelovanja.

Mnogi eminentni pedagozi podučavali su je umjetnosti interpretacije-Konstantin Bogino, Marjan Mika, Vladimir Krpan i Dušan Trbojević u čijoj klasi je i diplomirala. Svoje formalno školovanje zaokružila je završetkom poslijediplomskog studija kod proslavljene pijanistice Dubravke Tomšič na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Uspješnost  sudjelovanja u  različitim komornim sastavima  s kojima je koncertirala,  donijelo joj je  hrvatsku prestižnu nagradu glazbene kritike “Darko Lukić” upravo u duu s violistom Markom Genero.

Radoznalost za stilski širok repetoar od Haydna, Mozarta,  Rahmanjinova, Saint Saensa, Francka  do Honeggera, Poulenca, Šostakovića pokazala je u zavidnom broju solističkih nastupa uz razne orkestre i s mnogim dirigentima-Pavlom Dešpaljem, Antonom Nanutom, Alanom Buribayevim, Ivanom Repušićem, Nicholasom Miltonom, Mladenom Tarbukom, Ivom Dražinićem, Franom Krasovcem, Tomislavom Fačinijem i drugima. Upravo interpretacijom Šostakovićeva prvog klavirskog koncerta biva nagrađena nagradom Orlando za najbolju glazbenu izvedbu na Dubrovačkim ljetnim igrama 2006. godine.  Hrvatski skladatelj Frano Đurović napisao je klavirski koncert koji je posvetio upravo njoj, a praizvela ga je na Osorskim glazbenim večerima 2010. godine uz ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša, te ponovo izvela jedanaest  godina kasnije u Kneževom dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama, s dubrovačkim glazbenicima i dirigentom Tomislavom Fačinijem.  

Njen skladateljski opus broji djela za klavir, puhačke instrumente (fagot, klarinet, flautu, trubu), cello, glas, zbor i komorne sastave, te pjesme za djecu. Piše glazbu i za teatar. U veljači 2022. godine u produkciji Kazališta Marina Držića u Dubrovniku premijerno je izveden mjuzikl Čarobni frulaš  za koju je Grazio napisala glazbu i stihove . 

Osniva Glazbenu radionicu Sorgo koju od 2001. godine vodi  s pijanistom Aljošem Lečićem, promovirajući  sveobuhvatno dubrovačku glazbenu baštinu u razdoblju od predklasike do modernog doba,  davajući poseban naglasak na  glazbeni suvremeni izričaj i njegove  interpretatore. Do danas Glazbena radionica Sorgo organizirala je preko 90 koncerata i festivala, preispitujući različite pristupe i oblike performativne prakse, te izdala nekoliko vrijednih zbirki notnog materijala dubrovačke glazbene  baštine i djela suvremenih autora. U pripremi je  izdanje zbirke solo pjesama dubrovačkih skladatelja  kroz historijski pregled.

Nakon četiri godine, u 2021. ponovo joj je ukazano povjerenje te je izabrana  za članicu Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scensku djelatnost u Ministarstvu kulture RH.