English

Grazio, Marija | pijanistica, skladateljica

Datum objave: 27.07.2021.
  • Više
  • Izvedba

Marija Grazio rođena je Dubrovniku u obitelji glazbenika u kojoj je i napravila prve glazbene korake. Gradila je svoju umjetničku osobnost kroz mnoge vidove izričaja kao što su literarni, performativni i vizualni, a glazba je uvijek bila najvidljiviji habitus njezinog djelovanja. Mnogi eminentni pedagozi podučavali su je umjetnosti interpretacije - Konstantin Bogino, Marjan Mika, Vladimir Krpan i Dušan Trbojević u čijoj klasi je i diplomirala. Svoje formalno školovanje zaokružila je završetkom poslijediplomskog studija kod proslavljene pijanistice Dubravke Tomšič na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Uspješnost  sudjelovanja u  različitim komornim sastavima  s kojima je koncertirala, donijela joj je hrvatsku prestižnu nagradu glazbene kritike “Darko Lukić” u duu s violistom Markom Genero. Radoznalost za stilski širok repetoar od Haydna, Mozarta,  Rahmanjinova, Saint Saensa, Francka do Honeggera, Poulenca, Šostakoviča pokazala je u zavidnom broju solističkih nastupa uz razne orkestre i s mnogim dirigentima - Pavlom Dešpaljem, Antonom Nanutom, Alanom Buribayevim, Ivanom Repušićem, Nicholasom Miltonom, Mladenom Tarbukom, Ivom Dražinićem, Franom Krasovcem, Tomislavom Fačinijem i drugima. Upravo interpretacijom Šostakovićeva prvog klavirskog koncerta biva nagrađena Orlandom za najbolju glazbenu izvedbu na Dubrovačkim ljetnim igrama 2006. godine.

Njezin skladateljski opus broji djela za klavir, puhačke instrumente (fagot, klarinet, flautu, trubu), violončelo, glas, zbor i komorne sastave. Piše glazbu i za teatar. Osniva Glazbenu radionicu Sorgo 2001. godine i vodi je s pijanistom Aljošom Lečićem, promovirajući  sveobuhvatno dubrovačku glazbenu baštinu u razdoblju od predklasike do modernog doba, dajući poseban naglasak na  glazbeni suvremeni izričaj i njegove glazbenike. Do danas Glazbena radionica Sorgo organizirala je preko 80 koncerata i festivala, preispitujući različite pristupe i oblike performativne prakse. 

Dubrovnik na glazbenoj hridi