English

HARDENBERGER, HÅKAN | truba

Datum objave: 23.04.2019.
  • Više
  • Izvedba

Cijenjen zbog svojih fenomenalnih izvedbi i neumorne inovativnosti, Håkan Hardenberger jedan je od vodećih svjetskih solista. Osim po klasičnom repertoaru, također je poznat po praizvedbama značajnih i virtuoznih novih djela za trubu.

Hardenberger nastupa s najvećim svjetskim orkestrima kao što su Njujorška filharmonija, Bečka filharmonija, Simfonijski orkestar Švedskog radija, Berlinska filharmonija i Londonski simfonijski orkestar. Neki od dirigenata s kojima redovito surađuje su Martyn Brabbins, Péter Eötvös, Alan Gilbert, Daniel Harding, Ingo Metzmacher, Andris Nelsons, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste i John Storgårds. 

U Hardenbergerovu repertoaru ističu se djela napisana upravo za njega, čiji su autori Harrison Birtwistle, Brett Dean, Hans Werner Henze, Steven Mackey, Olga Neuwirth, Arvo Pärt, Toru Takemitsu, Mark-Anthony Turnage, Rolf Wallin i HK Gruber. Hardenberger je s Berlinskom filharmonijom 2015. godine ostvario sedamdesetu izvedbu Gruberova koncerta Aerial.

U ljeto 2018. godine ponovno nastupa na Salzburškom festivalu s Bečkom filharmonijom pod ravnanjem Andrisa Nelsonsa, proslavivši tom prigodom stotu obljetnicu rođenja B. A. Zimmermanna izvedbom njegova koncerta za trubu Nobody knows the trouble I see. Na BBC Proms sa Švedskim komornim orkestrom izvodi Brandenburški koncertbr. 2 attacca kao odgovor Stevena Mackeya na Bachov original. Snimke oba koncerta ove sezone izlaze u izdanju diskografske kuće BIS Records. Vraća se i u Gewandhausorchester u Leipzigu, nakon čega slijedi njihova zajednička turneja koja obuhvaća londonski Royal Festival Hall, Malmö Live, štokholmski Konserthuset, Latvijsku nacionalnu operu i dortmundski Konzerthaus. U studenom debitira u Carnegie Hallu s Bostonskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Andrisa Nelsonsa s koncertom Aerial HK Grubera. Na proljeće 2019. slijede praizvedbe Koncerta za trubu Robina Hollowaya s Filharmonijskim orkestrom BBC-ja i Koncerta za dvije trube Tobiasa Brostroema s Jeroenom Berwaertsom i Simfonijskim orkestrom iz Malmöa, obje pod ravnanjem Johna Storgårdsa. Također ponovno nastupa s Orchestre de Paris, Drezdenskom filharmonijom i Škotskim komornim orkestrom.

Hardenberger je aktivan i kao dirigent, a ravnao je Filharmonijskim orkestrom BBC-ja, Komornim orkestrom iz Saint Paula (SAD), Švedskim komornim orkestrom, Drezdenskom filharmonijom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske radiotelevizije, Baskijskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom iz Malmöa.

Njegovoj opsežnoj diskografiji u izdanju Philipsa, EMI-ja, Deutsche Grammophona i BIS Recordsa uskoro se pridružuje i album koji je snimio s Colinom Curriejem na kojem izvode skladbe za dua skladatelja kao što su Brett Dean i André Jolivet (LSO Live). Duo nastupa u Londonu, Malmöu, Aldeburghu, Wimbledonu i Bergenu. S Rolandom Pöntinenom nastupit će u Wigmore Hallu, a slijede nastupi na Kunstfestspieleu u Hannoveru i u Detmoldu. Kao umjetnički voditelj Festivala komorne glazbe u Malmöu surađivao je s orkestrom Academy of St Martin in the Fields i Xavierom de Maistreom, kao i sa skladateljima Mark-Anthonyjem Turnageom i Betsy Jolas.

 

Hardenberger je rođen u Malmöu u Švedskoj. Trubu je počeo učiti s osam godina kod Boa Nilssona u Malmöu, a školovanje je nastavio na Pariškom konzervatoriju i u Los Angelesu kod Thomasa Stevensa. Radi kao profesor na Konzervatoriju u Malmöu.