English

I.N.K. Experiment Duo

Datum objave: 05.06.2018.
  • Više
  • Izvedba

I.N.K. Experiment Duo je dinamičan i kreativan udaraljkaški duet kojeg čine Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch, zainteresirani kako za klasičnu glazbu tako i za nove stilove te suradnju sa skladateljima i umjetnicima različitih profila. Strastvenost, spontanost i otvorenost njihovih izvedbi rezultat je umjetničke znatiželje i raznovrsnih glazbenih iskustava – od rocka i popa do suvremene, eksperimentalne i tradicionalne glazbe koja uz njihovo klasično obrazovanje čine eksplozivan koktel.

Redovito naručuju i praizvode nove skladbe (Teodora Stepančić, Jean-Luc Rimey Meille, Sonja Kalajić, Ksenija Komljenović, Gordon Stout, Lucas Guinot…) i aranžiraju glazbu različitih stilova. Trenutno rade na nekoliko međunarodnih projekata – INKarnation – tango crossover u triu s bandoneonom, Watchers of the Skies – aranažmane rock klasika iz 70-tih za udaraljke i ElektroINKement – elektroakustični projekt s rezidencijom na sceni Nationale Evreux/Louviers.

Duo je nastupao na međunarodnim festivalima u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Kini, Francuskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj (Zeltsman Marimba Festival, Amsterdam Marimba Week, Percussive Society International Convention u Minneapolisu, IBMW, l`Ateliers, KALIMA, Teng Yu Ning Xin Festival) i redovito održava međunarodne majstorske radionice.

 

Ivana Kuljerić Bilić međunarodno je priznati virtuoz na marimbi i svestrana udaraljkašica. Redovito nastupa s europskim orkestrima (Simfonijski orkestar Danskog Radija, Filharmonija W. Lutoslawski, Panonska filharmonija, Slovenska filharmonija, Simfonijski orkestar Dohnany, Državni Simfonijski Orkestar (CSO) Ankara…) te sudjeluje u komornim, scenskim i crossover produkcijama u dvoranama kao što su Merkin Hall u New Yorku, Palacio de las Bellas Artes u Ciudad de Mexicu ili Koncertna dvorana Franz Liszt u Budimpešti. Gostuje na međunarodnim festivalima (Musicora Paris, Tempus fugit Tel Aviv, Dubrovačke ljetne igre…). Ivana održava majstorske tečajeve (Manhattan School of Music, Boston Conservatory, Merton College u Oxfordu, Birmingham Conservatory, Bruckner Universität Linz, Mozarteum Salzburg) te sudjeluje na marimba festivalima u Europi, Južnoj Americi, Kini i SAD-u.

Članica je žirija na marimbističkim i udaraljkaškim natjecanjima (Salzburg, Stuttgart, Paris, Linz, Temišvar, Munchen…). Godinama djeluje kao solo timpanist, najprije u orkestru Opere HNK u Zagrebu a zatim i u Simfonijskom orkestru HRT. 2008. utemeljuje Ivana Bilic Marimba Week, godišnji udaraljkaški festival pod okriljem Samoborskih glazbenih jeseni. Dobitnica je svih najvažnijih hrvatskih izvođačkih i diskografskih nagrada. Ivana je autorica nekoliko skladbi za udaraljke u izdanju Edition Svitzer, Malletworks i Cantus. U 2017. skladala je nekoliko djela na narudžbu francuskog Konzervatorija u Evreuxu – Etudes fantasques - glazbu za suvremeni ples, udaraljke, sintisajzer, električnu gitaru, bas gitaru, električnu harfu, flautu i alt saksofon te Sunrise - Koncert za udaraljke i puhači orkestar.

Od 2014. intenzivno surađuje s Nikolom Krbanyevitchem u I.N.K. Experiment Duu s kojim nastupa na festivalima u Europi, SAD-u i Kini te ostvaruje projekte s umjetnicima različitih profila.

Diplomantica u klasi prof. I. Lešnika, danas u svojstvu izvanrednog profesora predaje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Ivana je Marimbaone umjetnik s vlastitom autorskom linijom palica.

 

Nikola Krbanyevitch glazbenik je miješanih francusko-srpskih korijena, čiji je umjetnički put obojan utjecajima dvaju različitih kultura. Nakon studija klavira, teorije i udaraljki u Beogradu, usavršava se u Francuskoj na Konzervatorijima u Montpellieru i Perpignanu, te diplomira udaraljke i pedagogiju na Visokoj školi za glazbu i ples pri Sveučilištu u Toulouseu.

Nikola je svestrani glazbenik, podjednako aktivan u raznovrsnim glazbenim stilovima – suvremenom, rock ali i tradicionalnom idiomu, te nastupa u raznim izvođačkim tijelima podjednako kao pjevač („Antiphona“) i kao udaraljkaš (Filharmonija mladih Boris Pašćan, Beogradska filharmonija, Orkestar „Contrepoint“, Puhački orkestar „Aeolus“, Orkestar „Lamoureux“ i „Aeolus“). Njegov interes za multikulturalne projekte doveo ga je do osnivanja „Balkan Project Orchestra“. Intenzivno se bavi i umjetničkom fotografijom, home designom te audio i video editingom. Bio je član Upravnog odbora Francuskog udaraljkaškog udruženja. Redoviti je profesor udaraljki na Konzervatoriju u Evreuxu, u Normandiji, te održava radionice tradicionalne i jazz glazbe. 

2014. s Ivanom Kuljerić Bilić osniva I.N.K. Experiment duo s kojim razvija umjetničke ideje kombinirajući instrumente, glas, elektroniku i multimediju.

 

 

INSIDE OUT