English

Ivan Bonačić, saksofon

Datum objave: 23.06.2020.
  • Više
  • Izvedba

Ivan Bonačić, saksofonist i skladatelj, rođen je u Dubrovniku 1988. Pohađa osnovnu glazbenu školu Luka Sorkočević, za vrijeme koje uči svirati klarinet i nastavlja srednjoškolsko obrazovanje gdje prelazi na saksofon u klasi prof. Eduarda Marčića. Od svoje dvanaeste godine nastupa na različitim pozornicama. Surađuje na nekoliko projekata na Dubrovačkim ljetnim igrama kao scenski glazbenik u predstavama Kolumbo, Posjet Stare Dame i Grižula.

Nakon završene srednje glazbene škole upisuje glazbenu akademiju i 2014. godine diplomira na Sveučilištu za Glazbu i Izvedbene Umjetnosti u Grazu (Austrija) u klasi Prof. Karlheinza Miklina.
Tokom studija, u sklopu kurikuluma, nastupao je i učio sa različitim glazbenicima svjetskog renomea poput Carle Bley, Steve Swallow-a, Ed Neumeistera-a, Louis Diega Bonille, Don Menze, Michael Abenea kao i sa grupama i glazbenicima iz Hrvatske: Teo Martinović, Valetudo, B's Funstallation, Miro Kadoić, Otpisanimator, F5, Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić...

Kao solist, ostvario je više suradnji sa Jazz orkestrom HRT-a kao i sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Osvojio je nagradu Status Hrvatske glazbene unije u kategoriji Jazz saksofon za 2019 godinu.

U 2017. snimio je album autorskih skladbi, "Kraken", u izdanju Geenger Records-a.
Svira tenor i sopran saksofon kao i flautu. U posljednje vrijeme surađuje sa gitaristom Filipom Gavranovićem kao i sa svojom grupom. Trenutno sklada drugi autorski materijal