English

Jurić, Goran | bas

Datum objave: 04.03.2020.
  • Više
  • Izvedba

Goran Jurić rođen je 1983. u Karlovcu. Solist je Državne opere Stuttgarta (Staatsoper Stuttgart). Od 2011.- 2017. bio je solist Bavarske državne opere (Bayerische Staatsoper).

Diplomirao je pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Vlatke Oršanić te fonetiku i talijanski jezik i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U ljeto 2011. usavršavao se u programu Young Singers Project Salzburških svečanih igara.

Debitirao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na 2. godini studija u ulozi Plutona u Monteverdijevu Orfeju. U istoj opernoj kući otpjevao je Sarastra u Mozartovoj Čarobnoj fruli te Sulejmana u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom. Sarastra je pjevao i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Godine 2011. u Rimu pjevao je u Teatro dell'opera di Roma Velikog svećenika Baala u Verdijevu Nabuccu pod dirigentskom palicom Riccarda Mutija te 2014. Sparafucilea u Verdijevu Rigolettu. U Veneciji u kazalištu La Fenice pjevao je Komtura u Mozartovu Don Giovanniju, a onamo se vraća 2012. kao Colline u Puccinijevim Bohemima te 2015. kao Sarastro kojeg je iste godine pjevao i u Grazu u Oper Graz. U Madridu u Teatro Real pjevao je 2014. Heinricha Voglera u Wagnerovu Lohengrinu te 2015. Don Fernanda u Beethovenovu Fideliju. U Torontu u Canadian Opera Company pjevao je 2017. Sarastra te 2018. Osmina u Mozartovoj Otmici iz Saraja. Sarastra i Collinea je pjevao 2017. u Opera di Firenze. Iste godine pjeva naslovnu ulogu u Rossinijevu Mojsiju u Egiptu u Ljetnom festivalu u Bregenzu. Mojsija je otpjevao i 2018. u Napulju u Teatro di San Carlo. Kao solist Bavarske državne Opere u Münchenu u Njemačkoj nastupa kao Colline, Komtur, Don Fernando sa Zubinom Mehtom, Biterolf u Wagnerovu Tannhäuseru s Kentom Naganom, Capellio u Bellinijevim Capuletima i Montecchima, Titurel u Wagnerovu Parsifalu, Banco u Verdijevu Macbethu, Ferrando u Verdijevu Trubaduru, Timur u Puccinijevoj Turandot, Bauer u Schönbergovim Gurre-Lieder sa Zubinom Mehtom, Oroveso u Bellinijevoj Normi, Raimondo Bidebent u Donizettijevoj Luciji di Lammermoor...), a u Državnoj operi Stuttgarta pjeva Heinricha Voglera, Filippa II u Verdijevu Don Carlosu, Pimena u Musorgskijevu Borisu Godunovu... 2019. je debitirao u berlinskoj Državnoj operi (Staatsoper unter den Linden) kao Mendoza u Prokofjevljevom Vjenčanju u samostanu pod dirigentskom palicom Daniela Barenboima.

Aktivan je pjevač barokne i suvremene glazbe. Često je nastupao s Hrvatskim baroknim ansamblom (Monteverdijev Orfej, Händelovi Akis i Galateja te Mesija, djela M.-A. Charpentiera) i Zborom HRT-a (Membra Iesu Nostri D. Buxtehudea, Rekvijem u c-molu M. Haydna, Musikalische Exequien H. Schütza, Jama S. Horvata). Surađivao je solistički i s CANTUS ansamblom (Garcíjin Transcending Time te Stravinskijev Renard). U proljeće 2013. nastupio je u Zürichu u Stravinskijevoj Svadbi s Davidom Zinmanom.

Godine 2005. osvojio je prvu nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku, a 2010. je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju "Iris Adami Corradetti" u Padovi u Italiji. Dobitnik je nagrade Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević" za mladog glazbenika godine za 2012. godinu.

Trenutno umjetnik nema zakazanih predstava