English

Jurinić, Aljoša | glasovir

Datum objave: 11.04.2019.
  • Više
  • Izvedba

Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) hrvatski je pijanist koji je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju „Robert Schumann“ u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Fryderyk Chopin“ u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete, 2016. godine u Bruxellesu, i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju međunarodnih pijanističkih natjecanja u Italiji: „Encore! Shura Cherkassky“ u Milanu, „Luciano Luciani“ u Cosenzi te Natjecanja u Massarosi. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu „Mladi glazbenik godine“ po izboru Zagrebačke filharmonije i Nagrada „Ivo Vuljević“; pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika „Ferdo Livadić“ u Samoboru (2013.) i Tribine „Darko Lukić“ (2015.). Dobitnik je Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za 2015. i Nagrade „Milka Trnina“ za 2017. godinu.

Nastupao je kao solist i uz pratnju orkestra na renomiranim pozornicama, kao što su Carnegie Hall, Musikverein, Salle Cortot, Gasteig, Koncertna dvorana Tokijske opere, La Sala Verdi, BOZAR, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Kolarac, te na važnim festivalima, uključujući Serate Musicali (Milano), Chopin and His Europe (Varšava), Chopinov Festival (Nohant), From Easter to the Ascension (Tbilisi), Kijevske ljetne večeri, Chopinov Festival (Mariánské Lázně), International Keyboard Institute Festival (New York), Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto i druge. Na turneji u Kini 2018. održao je niz solističkih koncerata, u 2019. predstavio se u Japanu, a krajem 2019. odlazi na novu turneju u Kinu.

Nastupio je s nizom renomiranih dirigenata i orkestara kao što su Varšavska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, Nacionalni orkestar Belgije, Kraljevska flamanska filharmonija, Valonski komorni orkestar, Filharmonija Plauen-Zwickau, Filharmonija Brno, Zagrebačka filharmonija, Sarajevska filharmonija, Kosovska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, i drugi.

Diskografski prvijenac Aljoše Jurinića Chopin Alive sa djelima F. Chopina izdala je tvrtka CristoforiumArt 2017. godine.

Na Visokoj školi za glazbu „Franz Liszt“ u Weimaru završio je pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi pok. prof. Noela Floresa, a potom tri godine usavršavanja na Školi za glazbu u Fiesoleu, Italija, u klasi glasovite Eliso Virsaladze.

Aljoša Jurinić 2019. je godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te je dobitnik Nagrade „Orlando“ za najbolje umjetničko ostvarenje u programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara, za nastup s violončelistom Lukom Šulićem.