English

Katona Twins

Datum objave: 22.06.2018.
  • Više
  • Izvedba

Izvrsno dočekan od strane glazbenih kritičara, gitarski duo Peter i Zoltán Katona vješto spaja klasičnu glazbu s popularnijim glazbenim žanrovima. Nastupao je u najpoznatijim koncertnim dvoranama diljem svijeta kao što su Carnegie Hall, Wigmore Hall, amsterdamska Concertgebouw, Konzerthaus u Beču, tokijska Suntory Hall i Philharmonie u Kölnu. 

Godine 2009. duo je u okvru koncertnog serijala "Night of the Proms" nastupao diljem Europe pred gledateljstvom koje je brojalo pola milijuna ljudi.

Braća blizanci Peter i Zoltán Katona osvojili su više od deset međunarodnih nagrada na uglednim natjecanjima održanim u New Yorku, Londonu, Njemačkoj, Francuskoj i Mađarskoj. U razdoblju od 2007. -2011. bili su angažirani kao rezidentni umjetnici pri organizaciji “San Francisco Performances”.

Raznolik repertoar ovog dua pokriva raspon od Bachovih djela i Piazzollinih tango skladbi do klasika popularne glazbe koje izvodi u vlastitim aranžmanima. Na njegovim su programima i Rodrigovi, Vivaldijevi, Piazzollini te Tedescovi koncerti za dvije gitare i orkestar. Nekolicina suvremenih skladatelja pisala je za ovaj duo ili mu posvetila svoja djela.

Blizanci Katona studirali su u Budimpešti, Frankfurtu i Londonu.

Redovito ih pozivaju na snimanja za BBC te inozemne televizijske i radio postaje. Među uglednim glazbenicima i ansamblima s kojima su nastupali valja istaći Yo-Yo Ma, BBC Concert Orchestra i London Sinfonietta. U rujnu 2013. diskografska kuća Dutch Channel Classics izdala je CD ovog dua posvećenog skladbama J. S. Bacha. Njemu su prethodili nosači zvuka s djelima Scarlattija i Handela; Rodriga; te Albéniza, Piazzolle i Manuela de Falle.

Peter and Zoltan Katona rođeni su u Mađarskoj, imaju njemačko državljanstvo, a žive u Liverpoolu.

Katona Twins