English

Kesovija, Tereza

Datum objave: 29.05.2015.
  • Više
  • Izvedba

Upravo u rodnom Dubrovniku, u kojem je Tereza živjela  skromno sa svojim ocem, pomajkom i bratom, počinje njena karijera osnovnim glazbenim obrazovanjem. Tereza je, kao maturantica srednje glazbene škole u Dubrovniku na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na natjecanju mladih glazbenika u Ljubljani 1958. Studij glazbe (odsjek flaute) započinje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. U to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tijekom karijere, koja traje preko 55 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu na kojima uglavnom osvaja prve nagrade. Samo na splitskom festivalu ukupno osvaja deset prvih nagrada žirija i publike, te na Zagrebfestu ukupno sedam pobjeda što ju čini jednom od najnagrađivanijih pjevačica ovih prostora. Najznačajniji autori s kojima je surađivala su: Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Đelo Jusić,Stipica Kalogjera, Alfi Kabiljo, Drago Britvić, Željko Sabol i mnogi drugi.

Terezinu međunarodnu karijeru obilježavaju dugogodišnji ugovori sa diskografskim kućama kao što su EMI, CBS, Philips, Sonopress, Barclay te nastupi i gostovanja u Brazilu, Meksiku, Kanadi,SAD-u, Australiji,SSSR-u, Izraelu, Egiptu,Iranu,Libanonu,Skandinaviji te cijeloj Europi. Pobjednica je i Kupa Europe u Bernu. Dva puta je pjevala na Pjesmi Eurovizije: 1966. godine kao predstavnica Kneževine Monaco s pjesmom "Bien plus fort", te 1972. godine, kad predstavlja Jugoslaviju s pjesmom "Muzika i ti" .

U Francuskoj je tijekom 1960-ih i 1970-ih izgradila značajnu glazbenu karijeru. Francuska karijera počinje još 1965., kad pjeva "Larinu pjesmu" (La Chanson de Lara) iz filma Doktor Zhivago. Za svoga boravka u Francuskoj Tereza surađuje s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Gilbert Bécaud, Juliette Greco, Michel Legrand s kojim je održava dva velika koncerta u Dubrovniku i Splitu 2002.g. Vrhunac su njezini  solistički koncerti u pariškoj Olympiji tijekom 60-tih godina te dva recitala održana 1988. te ponovo 2007. koji su zabilježeni na cd i dvd izdanjima.

Za svoj umjetnički rad Tereza je nagrađivana prestižnim nagradama : Nagrada Vlaho Paljetak 1977.,  Nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu. Odlikovana je  i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et des Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a ubrzo potom uručena joj je i  Svjetska Zlatna povelja za humanizam i mir. 2009 godine nagrađena je Porinom za životno djelo te nagradom  grada Dubrovnika također za životno djelo. Tereza nastupa i na velikim koncertima UNICEF-a, prilikom kojih je upoznala i brojne zvijezde poput Charlie Chaplina, Richarda Burtona i Petera Ustinova.

U svojoj karijeri Tereza je snimila više od trideset LP ploča i preko sedamdeset singlica, te desetak CD-ova.

Svoje pjesme Tereza je, osim na hrvatskom, otpjevala i na osam drugih svjetskih jezika (slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom).