English

Kholodenko, Vadym | glasovir

Datum objave: 06.06.2022.
  • Više
  • Izvedba

„...bez sumnje izniman umjetnik.“ Le Figaro

Ukrajinski pijanist Vadym Kholodenko ubrzano gradi reputaciju jednog od glazbeno najdinamičnijih i tehnički najnadarenijjih mladih pijanista koji su se u posljednje vrijeme pojavili na glazbenoj sceni. Među nagradama i priznanjima koja je dosad primio nalaze se Zlatna medalja s Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Van Cliburn“ iz 2013. godine, prestižna nagrada Diapason d’Or de l’Année za solistički album na kojem izvodi Skrjabina u izdanju diskografske kuće Harmonia Mundi te prve nagrade s Međunarodnog Schubertovog natjecanja u Dortmundu i Međunarodnog glazbenog natjecanja u Sendaiju. U sezoni 2021./2022. rezidentni je umjetnik Simfonijskog orkestra Jugozapadnonjemačkog radija.

Kholodenko je privukao pažnju uglednih dirigenata kao što su Teodor Currentzis, Kirill Karabits, Louis Langrée, Andrey Boreyko, Christian Macelaru, Pinchas Zukerman, Krzysztof Urbanski, Yuri Bashmet, Thomas Søndergård, Ion Marin, Vladimir Fedoseyev, Valery Gergiev and Kazuki Yamada.

U Sjevernoj Americi nastupao je uz Philadelphijski orkestar, simfonijske orkestre iz Atlante, Indianapolisa, Cincinnatija i San Diega te Rochestersku filharmoniju, a održao je i turneju s orkestrom Staatskapelle Weimar pod ravnanjem Kirilla Karabitsa. Održao je recitale diljem SAD-a, među ostalim u New Yorku, Washingtonu, Bostonu i na Glazbenom festivalu u Aspenu.

Nakon londonskog debija s Kraljevskim filharmonijskim orkestrom odmah je pozvan da ponovno nastupi s njima, a u novije vrijeme surađivao je i sa Škotskim simfonijskim orkestrom BBC-ja, Škotskim kraljevskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bournemoutha, Nacionalnim orkestrom iz Bordeauxa, Filharmonijskim orkestrom Luksemburga, Norveškim radijskim orkestrom, Kopenhaškom filharmonijom, Praškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Barcelone, Simfonijskim orkestrom RTVE-a iz Madrida i Nacionalnim orkestrom Španjolske. Održao je niz solističkih recitala u bečkom Konzerthausu, Wigmore Hallu i dvorani LSO St Luke’s u Londonu, na Lisztovoj Akademiji u Budimpešti, u Parizu, Moskvi, Bilbau, Briselu, Luzernu te na Festivalu u Schwetzingenu, Međunarodnom pijanističkom festivalu u La Roque d’Anthéronu i Chopinovom festivalu u Varšavi. Predan komornom muziciranju, često surađuje s glazbenicima poput Vadima Repina, Alene Baeve, Clare-Jumi Kang i Maxima Rysanova.

Kholodenko redovno gostuje u Japanu, gdje je nastupao s Japanskom filharmonijom i Tokijskim metropolitanskim simfonijskim orkestrom, a nedavno i na turneji sa Simfonijskim orkestrom Praškog radija. U Pekingu je nastupao sa Simfonijskim orkestrom iz Sidneya i Orkestrom Kineskog nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti te je održao recitale diljem Japana, kao i u Pekingu i Singapuru.

Kao rezidentni umjetnik Simfonijskog orkestra Jugozapadnonjemačkog radija 2022. izvodi Brahmsov 2. klavirski koncert pod ravnanjem Teodora Currentzisa, Beethovenov 5. klavirski koncert pod dirigentskom palicom Lionela Bringuiera i Rahmanjinova pod ravnanjem Dmitrija Slobodenjuka. Beethovena izvodi i sa Simfonijskim orkestrom BBC-ja, Prokofjeva s BBC-jevim nacionalnim orkestrom Walesa, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI-ja iz Torina, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RTE-a i Janáčekovom filharmonijom iz Ostrave pod ravnanjem Andreya Boreyka, a vraća se i u u Filharmoniju Toscanini u Parmi gdje je prošle sezone bio rezidentni umjetnik. Održat će recitale u Oxfordu, Rimu, Veneciji, Portu, Toulouseu te turneju po Sjevernoj Americi koja uključuje nastupe u Washingtonu i Miamiju.

Vadym Kholodenko je za diskografsku kuću Harmonia Mundi među ostalim snimio Griegov Klavirski koncert i Saint-Saënsov 2. klavirski koncert, koji je u rubrici Odabir urednika časopisa Gramophone izdvojen kao „uistinu iznimna snimka”, kao i kompletan ciklus klavirskih koncerata Sergeja Prokofjeva. Njegov album sa Skrjabinovim solističkim djelima osvojio je nagradu Diapason d’Or de l’Année, a prošle sezone objavio je još dva solistička albuma s djelima Prokofjeva i Čajkovskog. U budućnosti namjerava snimiti i djela Chopina i Godowskog. Za Arthaus je s Orkestrom Marijinskog teatra snimio 5. klavirski koncert Prokofjeva pod ravnanjem Valerija Gergijeva.

Vadym Kholodenko rođen je u Kijevu u obitelji židovskih korijena, a prve koncerte održao je u SAD-u, Kini, Mađarskoj i Hrvatskoj u dobi od trinaest godina. Školovao se na Moskovskom državnom konzervatoriju u klasi Vere Gornostaeve.

 

Fotografija (c) Jean-Baptiste Millot