English

Kocelj, Vedran | truba

Datum objave: 27.07.2018.
  • Više
  • Izvedba

Vedran Kocelj (Dubrovnik, 1977.) diplomirao je trubu na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u razredu Stanka Arnolda. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Johna Wallecea, Boa Nilsona i Eda Carrola. Na natjecanju mladih glazbenika u Sloveniji 1999. godine osvojio je prvu nagradu te se plasirao u polufinale međunarodnih natjecanja u Toulonu 2000. i Maurice Andre u Parizu 2006. U velikoj konkurenciji glazbenika iz cijeloga svijeta, položio je audiciju za Omladinski orkestar Gustav Mahler te bio njegov član na europskoj turneji godine 2000. pod vodstvom Pierrea Bouleza.

Svestrani glazbenik s afinitetom prema različitim stilskim razdobljima, već je četrnaest godina prvi trubač Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, ujedno i član Cantus ansambla specijaliziranog za suvremenu glazbu i stalni suradnik Hrvatskog baroknog ansambla. Pet godina koliko je postojao, svirao je u  Hrvatskom brass kvintetu i s njim ostvario brojne nastupe u Hrvatskoj, Italiji, Švicarskoj i Kini.

 Jedan je od vodećih solista na trubi sa širokim rasponom  repertoara među kojim su neki od najzahtjevnijih koncerata za ovaj instrument poput onih iz pera Andréa Joliveta,  Michaela Haydna ili 2. brandenburškog koncerta J. S. Bacha i Chute d'etoiles Matthiasa Pintschera. Poznat kao promicatelj glazbe hrvatskih autora, u sklopu 27. Muzičkog biennala Zagreb ostvario je svjetsku praizvedbu skladbe Tromberia Milka Kelemena uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Lucu Pfaffa, s aklamacijama pozdravljenu od kritike i samog skladatelja. Bio je jedan od troje solista na praizvedbi Drugog zagrebačkog koncerta Berislava Šipuša nastalog na narudžbu ansambla Zagrebački solisti. Osim toga, više je puta izveo te studijski snimio za potrebe programa Hrvatskoga radija Serenadu za trubu, glasovir, gudače i udaraljke Brune Bjelinskog te prvu cjelovitu verziju Concertina za trubu, gudače i timpane Borisa Papandopula. Obje je snimke ostvario uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Pored redovitih nastupa uz matični orkestar, solističke je koncerte održao uz Zagrebačke soliste, Komorni orkestar iz Züricha, Varaždinski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zadarski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Gruzijski komorni orkestar iz Ingolstadta, Zagrebačku filharmoniju, Slovensku filharmoniju  i to pod ravnanjem dirigenata među kojima su Nikša Bareza, Mladen Tarbuk, Tomislav Fačini, Ivan Repušić, Howard Griffiths,  Ariel Zuckermann, Mimi Mitchell… U nekoliko je navrata solistički podij dijelio s umjetnicima svjetskog glasa: trubačima Stankom Arnoldom,  Ericom Aubierom i Gáborom Boldozckim te pijanisticom Martinom Filjak.