English

Komorni studio Zagrebačke filharmonije

Datum objave: 16.04.2015.
  • Više
  • Izvedba

Komorni studio Zagrebačke filharmonije osnovan je 1971. Djelujući pod okriljem Zagrebačke filharmonije, bila je to prilika mladim članovima orkestra da muziciraju u komornom sastavu te da se afirmiraju kao solisti. Prvi koncert Komorni studio Zagrebačke filharmonije održao je 22. travnja 1971. u X. gimnaziji u Zagrebu, potvrdivši tako svoj koncept rada na popularizaciji komorne glazbe među mlađom publikom. Priređivani su i nastupi za stalnu koncertnu publiku, a ovisno o repertoaru, koncerti su održavani u koncertnim dvorana te crkvama u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima. Umjetnički voditelj ansambla bio je ugledni hrvatski violinist Tonko Ninić.

Pod vodstvom koncertnih majstora Zagrebačke filharmonije Sidonije Lebar i Martina Draušnika, nakon višegodišnje stanke Komorni studio dobio je novi glazbeni zamah.

Među recentnim nastupima Komornog studija su i oni na 49. Glazbenoj tribini u Opatiji, Festivalu Mostarsko proljeće u Mostaru, Festivalu sv. Marka, glazbeno-scenska izvedba „Priče o vojniku“ Igora Stravinskog, kao i nastup na Međunarodnom glazbenom festivalu „Dubrovnik u pozno ljeto“.  U Dubrovniku, u sklopu Ljetnih igara, nastupit će i ove godine s jednim od najboljih svjetskih pijanista, Ivom Pogorelićem.