English

Korkmaz, Ertuğ | dirigent

Datum objave: 26.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Ertuğ Korkmaz počinje studirati na Dirigentskom odjelu u klasi profesora Gürera Aykala 1980. godine. Diplomira kompoziciju i dirigiranje, nakon čega dobiva stipendiju za studij kompozicije i dirigiranja u Londonu na poznatoj Guildhall School of Music and Drama kod profesora Alfreda Niemana, Georgea Nicholsona i Alana Haseldinea. U Londonu studira i suvremenu glazbu kod uglednih glazbenih pedagoga Hansa Wernera Henzea, Karlheinza Stockhausena i Petera Maxwella Daviesa. Kao dirigent i skladatelj nastupa na međunarodnim glazbenim festivalima, koncertima, radionicama i seminarima u Turskoj i inozemstvu (Japan, Italija, Francuska, Belgija, Portugal, Španjolska, Švicarska, Danska, Njemačka, Poljska, Brazil, Argentina, Meksiko, Rusija, Venezuela, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD). U veljači 2001. u Londonu izlazi CD s Korkmazovom simfonijskom poemom Shades – And u izvođenju Kraljevskog filharmonijskog orkestra pod dirigentskom palicom autora. Ovu je skladbu kasnije svirala Lenjingradska filharmonija, a u kolovozu 2002. godine izvedena je i na svečanom otvaranju  Berlinskog ljetnog festivala Euro Classic.

Godine 2003. Korkmaz osniva novi konzervatorij i orkestar pri Sveučilištu Baskent, a izabran je i za turskog predstavnika u UNESCOvom IRC - Međunarodnom glazbenom savjetu. U listopadu 2005. godine dirigirao je na koncertu kojim je otvoren  4. Sanktpeterburški međunarodni klaviristički festival u čuvenoj dvorani Sanktpeterburške filharmonije.

Ertuğ Korkmaz surađivao je sa svjetski poznatim umjetnicima među kojima su Rocco Filippini, Salvatore Accardo, Gustav Rivinius, Martin Berkowski, Gülsin Onay,  David Cohen, Cihat Askin i Alexander Rudin. Trenutno obnaša dužnost glazbenog direktora i šefa dirigenta Akademskog orkestra sveučilišta Baskent.

U njegovom opusu su četiri simfonijske poeme, dvije simfonije: Kišna prašuma i Enuma Elish (Sumerski mit o stvaranju svijeta), gitarski koncert i sonata (svjetska praizvedba u izvođenju ansambla Manchester Camerata), te razne skladbe za komorne ansamble, zborove i solo instrumente.