English

Kos, Lana | sopran

Datum objave: 16.02.2015.
  • Više
  • Izvedba

Lana Kos rođena je 1984. godine u Varaždinu. Pjevanje je učila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Sa samo sedamnaest godina debitirala je u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruliu Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zbog specifične boje glasa, raspona od tri oktave te lakoće i suverenosti pjevanja, njezin veliki pjevački potencijal odmah je došao do izražaja, a prepoznao ga je i veliki Mstislav Rostropovič, angažiravši je za ulogu Nataše Rostove u operi Rat i mir Sergeja Prokofjeva u moskovskom Boljšoj teatru.

Njezin je talent još dodatno procvao radom s renomiranom vokalnom pedagoginjom Ljudmilom Ivanovom. 

Godine 2006. postala je najmlađa solistica u povijesti Bavarske državne opere u Münchenu, gdje je tijekom četiri godine interpretirala niz uloga pod vodstvom najuglednijih svjetskih dirigenata kao što su Kent Nagano, Marco Armiliato, Nicola Luisotti, Julian Kovatchev, Fabio Luisi, Kirill Petrenko, Daniele Gatti i mnogi drugi. 

Godinu dana kasnije započinje suradnju sa Slovenskim narodnim kazalištem u Mariboru gdje debitira u ulozi Violette Valéry u Verdijevoj Traviati te, kao prva solistica, ostvaruje velike uloge: ulogu Mimì u La Bohème pod vodstvom Marka Letonje u režiji Janusza Kice, i Juliette u operi Roméo et Juliette.

Za naslovnu ulogu u Donizettijevoj operi Lucía di Lammermoor, (dirigent: Nikša Bareza, režija: Damir Zlatar Frey) ostvarenu u HNK-u Ivana pl. Zajca iz Rijeke 2011. godine osvaja Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji iznimnog ostvarenja mladih umjetnika do 30 godina. 

Međunarodna karijera Lane Kos doživjela je novi uzlet 2011. godine, ulogom Violette Valéry koju je pjevala na Festivalu Arena di Verona pod vodstvom dirigenta Carla Rizzija, u režiji slavnog argentinskog redatelja Huga de Ane, s kojim je surađivala i tijekom svog debija u istoj operi u Mariboru. 

Sljedeće, 2012. godine ulogu Violette ostvaruje i u Teatro Massimo u Palermu uz dirigenta Brunu Bartolettija i redatelja Henninga Brockhausa. Iste godine pjeva ulogu Micaële na Izraelskom opernom festivalu u Masadi pod ravnanjem Daniela Orena, u režiji Giancarla del Monaca, te Manon u operi Manon Lescaut Giacoma Puccinija u Grčkoj državnoj operi u Ateni.

U idućim godinama Lana Kos niže brojne uspjehe nastupima na svjetskim pozornicama. Među njima valja istaknuti ulogu Desdemone u Pekinškoj operi 2013. godine, uloge Verdijeve Violette u Tel Avivu u režiji Andreia Žagarsa pod dirigentskim vodstvom Davida Sterna. U ulozi Violette Valéry ponovno nastupa u veronskoj Areni, u režiji Huga de Ane te pod ravnanjem Andree Battistonija, a istu ulogu ostvaruje i u kineskom gradu Guangzhou u produkciji Covent Gardena, pod ravanjem Daniela Orena. 

Godine 2014. debitirala je u ulozi Luise Miller, u istoimenoj operi Giuseppea Verdija u Lausannei. Zapažen je i njezin nastup u ulozi Desdemone u Teatro Massimo u Palermu uz maestra Renata Palumba, zatim uloga Micaële u São Paulu u Brazilu te uloga Giuliette u veronskoj Areni uz tenora Vittorija Grigola. 

Iste, 2014. godine, uz Željka Lučića pjeva na svečanom koncertu zatvaranja 65. Dubrovačkih ljetnih igara, a sljedeće godine ponovno nastupa kao Desdemona u São Paulu te kao Violetta u Kraljevskoj operi u Stockholmu. 

Na festivalu u Avenchesu nastupa u ulozi Rosine u Seviljskom brijaču Gioachina Rossinija, u Palermu u operi La Bohème Giacoma Puccinija u ulozi Musette te u istoj operi u ulozi Mimì u Operi Naples na Floridi. U Pekingu nastupa kao Donna Anna u Mozartovoj operi Don Giovanni. Godine 2016. ostvaruje ulogu Elvire u operi Ernani G. Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu za što je i nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolje operno ostvarenje. 

Iste godine ponovno pjeva ulogu Verdijeve Luise Miller uz slavnog baritona Lea Nuccija, pod ravnanjem maestra Jamesa Conlona. U Teatro Lirico Giuseppe Verdi u Trstu nastupa u ulozi Mimì u operi La Bohème, a u Teatro lirico di Cagliari ostvaruje ulogu Verdijeve Violette. Godine 2017. Lana Kos debitira u dvije uloge - u ulozi Marguerite u operi Faust Charlesa Gounoda u Gradskoj operi u Vilniusu, te kao Liù u operi Turandot Giacoma Puccinija na jubilarnom, tridesetom Međunarodnom glazbenom festivalu u Makau (Kina). Sljedeće godine Lana Kos debitira u ulozi Leonore u Verdijevom Trubaduru u Centru umjetnosti u Seulu (Seoul Arts Center). Ulogu Leonore otpjevat će iste sezone i u više od petnaest predstava u Operi u Grazu. Tijekom 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nastupa u Rekvijemu Giuseppea Verdija, a u Teatro Petruzzelli u Bariju, kao i u kazalištu Carlo Felice u Genovi ponovno ostvaruje ulogu Violette. Tijekom 2018. godine nastupala je u operi Trubadur u Bernu. Na festivalu Torre del Lago Puccini nastupa u operi La Bohème u ulozi Musette te u operi Turandot kao Liù. Istu ulogu pjeva i na festivalu Savonlinna u Finskoj. Prošle je godine nastupila u ulozi Mimì u La Bohème u kazalištu San Carlo u Napulju i kao Juliette u Gounodovoj operi Roméo et Juliette u Düsseldorfu. Lana Kos ponovno ostvaruje veliki uspjeh u veronskoj Areni u ulogama Violette Valéry u Traviati te u ulozi Micaële u Bizetovoj Carmen. Gostovala je u Danskoj u izvedbi Rekvijema Giuseppea Verdija, kao i u ulozi Violette u Kraljevskoj operi u Stockholmu, a nedavno je ostvarila i svoj debi u ulozi Cio Cio San u operi Madama Butterfly Giacoma Puccinija u Bernu. Tijekom 2020. godine Lana Kos nastupit će u ulozi Alice u Verdijevom Falstaffu u kazalištu Petruzzelli u Bariju, u ulozi Violette Valéry u madridskom Teatru Real te će debitirati u ulozi Norme u istoimenoj operi Vincenza Bellinija u Bernu.