English

Krbanyevitch, Nikola | udaraljke

Datum objave: 02.06.2021.
  • Više
  • Izvedba

NIKOLA KRBANYEVITCH glazbenik je miješanih francusko-srpskih korijena, rođen u Beogradu. Njegov umjetnički put obojan je utjecajima dvaju različitih kultura. Već za vrijeme studija klavira, teorije i udaraljki u svome rodnom gradu debitira u Filharmoniji mladih « Boris Pašćan » i kasnije Beogradskoj Filharmoniji, te sudjeluje u nekoliko pop projekata. Svoje školovanje nastavlja u Francuskoj na Konzervatorijima u Montpellieru i Perpignanu (profesori P. Limoges i P. Spiesser), da bi potom diplomirao udaraljke i pedagogiju na Visokoj školi za glazbu i ples pri Sveučilištu u Toulouseu (mentor -  profesor M. Vantula).

Nikola je svestrani glazbenik, podjednako aktivan u raznovrsnim glazbenim stilovima – suvremenom, rock ali i tradicionalnom idiomu, te nastupa u raznim izvođačkim tijelima podjednako kao pjevač (« Antiphona », Balkan Project Orchestra) i kao udaraljkaš (Simfonijski Orkestar iz Nimesa, Beogradska filharmonija, Simfonijski Orkestar « Contrepoint », Orkestar « Lamoureux » i brass ansambl « Aeolus »).

Njegov interes za multikulturalne i crossover projekte doveo ga je do osnivanja „Balkan Project Orchestra“ čiji je osnivač i umjetnički voditelj.

Intenzivno se bavi i umjetničkom fotografijom, te audio i video editingom.

Bio je član Upravnog odbora Francuskog udaraljkaškog udruženja. Redoviti je profesor udaraljki na Konzervatoriju u Evreuxu (Conservatoire à Rayonnement Départemental), u Normandiji, te održava radionice tradicionalne i jazz glazbe. Autor je nekoliko skladbi za ansambl udaraljki te aranžmana za ansamble raznih sastava (Inkoplastika Edition).

2014. s Ivanom Kuljerić Bilić osniva I.N.K. Experiment duo s kojim razvija umjetničke ideje kombinirajući instrumente, glas, elektroniku i multimediju. Duo nastupa na međunarodnim festivalima u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Kini, Francuskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj (Dubrovačke Ljetne Igre, Osorske Glazbene Večeri, Muzički Biennale Zagreb, Zeltsman Marimba Festival, Amsterdam Marimba Week, Percussive Society International Convention u Minneapolisu, IBMW, l`Ateliers, KALIMA, Teng Yu Ning Xin Festival, Halleiner Schlagzeug Festival). 2020. osvajaju Porina za najbolju instrumentalnu izvedbu van klasične glazbe u suradnji s grupom Chui.