English

Kulek, Robert - glasovir

Datum objave: 20.04.2018.
  • Više
  • Izvedba

Zahvaljujući svojoj svestranosti glasovirskog pratitelja, Robert Kulek redovito nastupa s nekima od najistaknutijih instrumentalista današnjice: to su Nikolaj Znaider, Arabella Steinbacher, Daniel Mueller-Schott, Augustin Hadelich i Simone Lamsma. Surađuje s uglednim glazbenicima kao što su Kyung-Wha Chung, Gil Shaham, Julia Fischer, Julian Rachlin, Viviane Hagner, Shmuel Ashkenazi i Alisa Weilerstein, te s kvartetima: Jeruzalemskim, Vogler i Aviv kvartetom.

Njegov repertoar proteže se od Bacha do Ligetija i sastoji se od preko 120 djela za duo, trio, kvartet i kvintet. Nastupa širom renomiranih koncertnih dvorana Europe, Sjeverne Amerike i Dalekog istoka. Snima za Deutsche Grammophon, EMI, Orfeo, Pentatone, Challenge Classics, Avie i Tudor.

Robert Kulek oduvijek ima veliku strast za poučavanjem; od 2012. godine predaje na Muzičkom konzervatoriju u Kölnu u Njemačkoj, gdje predaje komornu glazbu. Vodio je i masterclassove na Kraljevskom irskom konzervatoriju u Dublinu, na Guildhall školi za muziku i dramu u Londonu i na Zeister Muziekdagen u Nizozemskoj.

Robert Kulek je Amerikanac latvijskog podrijetla. Glazbeno obrazovanje započeo je na Mannes College of Music u New Yorku s Elenom Leonovom, a zatim je studirao na Glazbenoj školi Guildhall u Londonu s Joan Havill, a potom nastavio na Sveučilištu Yale u New Havenu, gdje je studirao s Borisom Bermanom i Claudeom Frank. S njime su radili i Richard Goode i Maria Curcio. Trenutno živi u Nizozemskoj.