English

Kvartet Schumann

Datum objave: 05.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Erik Schumann, violina

Ken Schumann, violina

Liisa Randalu, viola

Mark Schumann, violončelo

 

"Osoban i dubok" (BBC Music Magazine): "Schumannovi su nedvojbeno među najboljim kvartetima u svijetu " (SZ) i definitivno "jedan od najuzbudljivijih gudačkih kvarteta današnjice" (Fono Forum).

Kvartet Schumann došao je u onu fazu svoje karijere u kojoj je sve moguće, oslobodivši se izvjesnosti. Posljedice ovog odražavaju se i na publiku, koja na svakom slijedećem koncertu mora biti spremana na sve: „Glazbeno djelo doista se razvija samo tijekom  izvedbe u živo,“ objašnjava kvartet. „To je 'nešto živo', jer ni mi sami nikad ne znamo što će se dogoditi. Na pozornici nestaje svako oponašanje, i vi automatski postajete iskreni prema samome sebi. Tada možete uspostaviti vezu s publikom – i komunicirati s njom kroz glazbu.“ Ovakva situacija donijet će dodatnu energiju u bliskoj budućnosti:

Sabine Meyer, Menahem Pressler, Albrecht Mayer, Kit Armstrong, Edgar Moreau i Anna Lucia Richter samo su neki od umjetnika s kojima ovaj kvartet trenutno nastupa. Jedna od atrakcija tijekom sezone  2017./2018.  je kvartetov trogodišnji rezidentni angažman u Chamber Music Society u njujorškome Lincoln Centru, koji je započeo u prosincu 2016. godine. Schumann kvartet nastupat će na američkoj turneji i na festivalima u Južnoj Americi, Italiji i Švicarskoj te na festivalu Mozartov tjedan u Salzburgu. Održat će i koncerte u glazbenim metropolama poput Londona, Hamburga, Berlina, Amsterdama, Firence i Pariza. Nastupit će i kao 'zvijezda' Mozartfesta u Würzburgu te koncertnog serijala “Oraniensteiner Konzerte”, a veseli se i dvama koncertima koje će održati u okviru svog dugogodišnjeg rezidentnog angažmana u dvorani Robert-Schumann-Saal u Düsseldorfu. Na svom najnovijem albumu, pod nazivom „Landscapes“, kvartet se vraća vlastitim korijenima izvodeći djela Haydna, Bartóka, Takemitsua i Pärta. Dočekan s oduševljenjem u zemlji i inozemstvu, album među brojnim priznanjima osvaja Godišnju nagradu njemačke diskografske kritike i pet nagrada „Diapason“, a BBC Music Magazine uvrštava ga u „Editor's Choice“. Za svoj prethodni CD “Mozart/Ives/Verdi”, Kvartet Schumann je 2016. godine osvojio  „Newcomer Award“ na ceremoniji dodjele nagrada BBC Music Magazinea u Londonu.

Trojica braće Mark, Erik i Ken Schumann sviraju zajedno od najranijeg djetinjstva. Godine 2012. pridružila im se violistica Liisa Randalu, rođena u estonskom glavnom gradu Tallinnu i odrasla u njemačkom Karlsruheu. Oni koji su imali prigode slušati ovaj kvartet često osjete snažnu povezanost među njegovim članovima, koji uživaju u komunikaciji bez riječi: dovoljan je jedan jedini pogled kojim pojedini glazbenik pokazuje način na koji želi odsvirati neki pasaž. Iako su njihove osobnosti jasno uočljive, zajedništvo se stvara tijekom izvedbe svakog djela tijekom procesa duhovne preobrazbe. Kvartetova otvorenost i znatiželja su možda djelomice rezultat naobrazbe koju su njegovi članovi stjecali kod glazbenih pedagoga kao što su Eberhard Feltz i Alban Berg Quartet, ili partnera na sceni poput Menahema Presslera.

Glazbeni pedagozi, partneri na sceni, ugledne nagrade, nosači zvuka - uvijek je izazov diskutirati o čimbenicima koji su doveli do toga da se Kvartet Schumann smatra jednim od najboljih ansambala u svijetu. Sami članovi kvarteta pak ove faze vide ponajprije kao susrete i potvrdu puta kojim su krenuli, a njihov glazbeni razvoj tijekom zadnje dvije godine kao veliki pomak.

“Doista želimo stvari dovesti do krajnjih granica, kako bi vidjeli dokle nas kao grupu uzbuđenje i spontanost mogu dovesti,” objašnjava Ken, srednji od trojice braće Schumann. S puno šarma, oni izbjegavaju svaki pokušaj kategoriziranja njihovog zvuka, pristupa glazbi ili stila, ostavljajući da njihova glazba govori sama za sebe.

Ovo su neki od citata iz intervjua objavljenog u online magazinu za klasičnu glazbu VAN (van-magazin.de): “Vatra i energija. Kvartet Schumann svira zapanjujuće dobro [...] nedvojbeno jedan od ponajboljih među mnoštvom današnjih kvarteta, […] s iskričavom virtuoznošću  i željom da zadivi ” (Harald Eggebrecht u časopisu Süddeutsche Zeitung). Stoga, ostaje puno prostora za avanturu.  

http://www.schumannquartett.com/

Kvartet Schumann