English

Kvartet tuba XL

Datum objave: 20.02.2014.
  • Više
  • Izvedba

U želji da se našoj sredini što više približe svjetski izvoditeljski trendovi, Krunoslav Babić je utemeljio 2002. godine Kvartet tuba XL, prvi takav komorni sastav na ovim prostorima. Budući da se tuba ponajprije smatra orkestralnim glazbalom, želja im je bila pokazati da i taj instrument može muzicirati komorno pa čak i solistički.

Širok repertoar sastava seže od djela starih majstora (da Palestrina, Bach, Händel itd.), klasike i romantike sve do suvremenih skladatelja i jazza. Uz izvođenje izvorne literature za kvartet tuba, takvi sastavi posežu i za obradama velikih hitova barokne i klasične glazbe. Autori aranžmana su vodeći limeni puhači druge polovine XX. stoljeća, solisti glasovitih europskih i američkih orkestara ili sveučilišni profesori. Uz Jeana-Francoisa Michela, Davida Werdena ili Johna Fletchera, u promicanju literature za tubu i eufonij osobito se ističe Amerikanka Gail Robertson, Mike Forbes i John Stevens.

Članovi kvarteta tuba XL nakon završenih glazbenih akademija redom su se profesionalno usavršavali kod najpriznatijih stručnjaka u svijetu kao što su: R. Bobo, M. Culbertson, J. Bazsinka, W. Hilgers, D. Perantoni, B. Slokar, R. Vlatković i drugi. Nakon nekoliko početnih koncerata publika je prepoznala kvalitetu i posebnost ovog ansambla te za sobom ima već sad velik broj koncerata u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija, SAD, Malesya, Thailand, Australia, itd.).

Kvartet XL do sada je snimio i izdao i tri nosača zvuka 100 i 101% TUBA pod etiketom Aquarius recordsa, te najnovije izdanje pod etiketom izdavačke kuće Cantus 102% TUBA sa djelima vodećih hrvatskih skladatelja posvećenih i napisanih upravo za Kvartet “XL“. Članovi kvarteta XL profesionalno su angažirani na solističkim pozicijama u vodećim hrvatskim orkestrima.

Članovi: Krunoslav Babić, Aleksandar Benčić, Viktor Kirčenkov i Jurica Rukljić