English

La voce strumentale

Datum objave: 08.06.2021.
  • Više
  • Izvedba

Okupivši pobjednike međunarodnih glazbenih natjecanja, Dmitry Sinkovsky je 2011. godine u Moskvi osnovao La voce strumentale, ansambl specijaliziran za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima. Tijekom godina zajedničkog muziciranja stvorili su jedinstven izričaj temeljen na povijesnim sustavima temperacije, neiscrpnoj energiji i besprijekornoj tehnici te stekli ugled ansambla koji gaji živopisan, istančan i karizmatičan zvuk.

Ansambl redovito surađuje s Julijom Ležnjevom, a često ugošćuje ugledne umjetnike poput Kristine Mhitarjan, Julije Mazurove, Luce Piance, Simonea Vallerotonde i Margret Köll.

La voce strumentale redovito nastupa na najprestižnijim moskovskim pozornicama, kao što su Boljšoj teatar, Koncertna dvorana Zarjadje, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Državna galerija Tretjakov i Aptekarski ogorod. Nastupali su u nekima od najuglednijih europskih koncertnih dvorana, uključujući bečki Konzerthaus, berlinsku Filharmoniju, lajpciški Gewandhaus, madridski Auditorio Nacional de Música, Akademiju Ferenc Liszt u Budimpešti i Državnu filharmoniju u Sankt-Peterburgu. Redovito nastupaju na uglednim festivalima, kao što su Glazbeni festival u Rheingauu, Händelov festival u Halleu, Glazbeni festival u Schleswig-Holsteinu, Kissinger Sommer, Festival rane glazbe u Innsbrucku, Festival Sion, Festival u Luzernu, Festival u St. Gallenu, Festival barokne glazbe u Ambronayu, Festival komorne glazbe u Eilatu u Izraelu, kao i koncertnim ciklusima u Francuskoj, Portugalu, Nizozemskoj i Finskoj.

U jesen 2019. ansambl je u moskovskoj Koncertnoj dvorani Zarjadje izveo Händelov oratorij Trijumf Vremena i Trezvenosti s Julijom Ležnjevom u ulozi Užitka, nakon čega su uslijedili nastupi na BEMUS-u u Beogradu i Međunarodnom glazbenom festivalu Eurasia u Jekaterinburgu.

Njihove daljnje planove zaustavila je pandemija koronavirusa, a u studenom 2020. vratili su se na pozornicu nastupom u Koncertnoj dvorani Zarjadje. U 2021. godini La voce strumentale nastupit će, među ostalim, u berlinskoj Filharmoniji, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu Sion i Tirinškim Bachovim tjednima, dok im je debitanski nastup na Telemannovom festivalu u Magdeburgu odgođen za 2022. godinu.

Ansambl je objavio dva nosača zvuka za francusku diskografsku kuću naïve: Vivaldijeva Četiri godišnja doba (2015.) i Bach in Black (2017.). U pripremi je i album Songs & Poems sa suvremenom glazbom pisanom za povijesne instrumente skladatelja Sergeja Ahunova u izdanju diskografske kuće Glossa.