English

Le Concert Spirituel

Datum objave: 20.02.2014.
  • Više
  • Izvedba

Le Concert Spirituel bio je prvi ansambl u Francuskoj koji je nastupao na privatnim koncertima. Osnovan je u 18. stoljeću, a prestao s djelovanjem nakon izbijanja Francuske revolucije. Ime ovog ansambla oživio je Hervé Niquet 1987. godine osnovavši vlastiti ansambl koji na starim glazbalima oživljava veliki francuski repertoar koji se je nekada izvodio u dvorcu Versailles. Vođen ovom idejom, današnji Le Concert Spirituel usko surađuje s Centrom za baroknu glazbu Versaillesa i izvodi skladbe velikih francuskih skladatelja od Charpentiera do Lullyja, Campre ili Boismortiera. Proširujući svoj repertoar djelima talijanskih engleskih i drugih majstora, Le Concert Spirituel stekao je ugled u domovini i inozemstvu kao jedan od najautoritativnijih baroknih ansambala. Svake godine nastupa u koncertnim dvoranama kao što su Salle Pleyel, Théâtre des Champs-Elysées, Château de Versailles, Barbican Center, Royal Albert Hall u okviru festivala BBC Proms, Wigmore Hall u Londonu, BOZAR u Briselu, Auditorio Nacional u Madridu, Koncertna dvorana u Šangaju, Theater an der Wien, te u Luxemburgškoj filharmoniji i Tokijskoj operi.

Hervé Niquet ponosi se svojim ansamblom sastavljenim od vrsnih glazbenika koji se, uz koncertne nastupe, bave i gradnjom instrumenata te povijesnim istraživanjima. Ova dinamična družina ima svoj “etički tim” koji realizira projekte koji se nalaze na samom rubu najnovijih otkrića na polju interpretacije na starim instrumentima. Primjer takve aktivnosti je njihov projekt Fireworks & Water Music, koji je osvojio diskografsku nagradu Edison. Iako je specijalnost ansambla izvođenje francuske duhovne glazbe, što mu je donijelo svjetski ugled, Le Concert Spirituel je uvelike posvećen i lirskoj glazbi. Rad na otkrivanju ovakvih djela rezultirao je najuglednijim međunarodnim nagradama: godine 2009. njihovu je snimku Maraisove opere Sémélé ECHO Klassik Awards proglasio «Snimkom godine» u kategoriji opere; godine 2010. snimka Grétryjeve opere Andromaque ansamblu je donijela nagradu “Grand Prix – Académie du disque Charles Cros”; a snimka Camprine opere-baleta Carnaval de Venise osvojila je nagradu Supersonic te Diskografsku nagradu njemačkih glazbenih kritičara za 2011. godinu.

Ove su glazbene avanture bile i prigoda za suradnju s raznim redateljima i koreografima kao što su Gilles and Corinne Benizio (alias Shirley & Dino), Karol Armitage, Georges Lavaudant i Joachim Schloemer. Rad na francuskoj operi rezultirao je CD kolekcijom koju je izdala diskografska kuća Glossa (Harmonia Mundi), s kojom je Le Concert Spirituel potpisao ekskluzivni ugovor 2000. godine. Posljednja snimka ovog ansambla (2013.) posvećena je francuskoj duhovnoj glazbi. Riječ je o ponovno otkrivenom djelu Louisa Le Princea Missa macula non est in te za ženski zbor i orkestar.

U sezoni 2013.-2014. ansambl će u okviru svoje europske turneje svirati Striggiovu Misu za 40 glasova u Parizu, Utrechtu, Bremenu, Briselu i Metzu; s jedinstvenom obnovljenom francuskom inačicom Mozartove Čarobne frule ansambl će nastupiti u pariškoj Salle Pleyel; novu produkciju Rameauove opere Les Fêtes de l’Hymen et de l’Amour izvest će u Théâtre des Champs-Elysées, Opéra royal de Versailles i u briselskoj Palais de Beaux-Arts (u povodu 250. obljetnice Rameauove smrti); s produkcijom Purcellova Kralja Arthura (redatelji Corinne and Gilles Benizio alias Shirley et Dino) nastupit će u Opéra de Massy; a s produkcijom Purcellove opere The Indian Queen (redatelj Joachim Schloemer) u Opéra-Théâtre de Metz.  

Le Concert Spirituel residentni je orkestar uglednih Opéra-Théâtre de Metz Métropole i Arsenal de Metz – Metz en Scènes, a financiraju ga Ministarstvo umjetnosti i komunikacija, Grad Pariz te Fondacija Bru.

www.concertspirituel.com