English

Maisky, Mischa - violončelo

Datum objave: 01.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Mischa Maisky jedini je violončelist na svijetu kojem su učitelji bili i Mstislav Rostropovich i  Gregor Piatigorsky. Rostropovich je glazbeno umijeće Maiskog opisao slijedećim riječima:

"...on je jedan od najistaknutijih talenata mlađe generacije violončelista. Njegovo je muziciranje spoj poezije, čudesne suptilnosti, snažnog temperamenta i savršene tehnike.“

Maisky je rođen u Litvi, a naobrazbu je stekao u Rusiji. Nakon preseljenja u Izrael, oduševio je publiku svojim nastupima u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, New Yorku, Tokiju i drugim uglednim glazbenim središtima. Sebe smatra građaninom svijeta: „Sviram na talijanskom violončelu, koristeći francuska i njemačka gudala s austrijskim i njemačkim žicama; kćer mi se rodila u Francuskoj, najstariji sin u Belgiji, srednji u Italiji, a najmlađi u Švicarskoj; vozim japanski automobil, nosim švicarski sat i indijsku ogrlicu, a osjećam se kao kod kuće svugdje gdje ljudi cijene klasičnu glazbu i uživaju u njoj.”

Diskografska kuća Deutsche Grammophon, s kojom Maisky ima ekskluzivni ugovor već 25 godina, izdala je preko 30 nosača zvuka na kojima umjetnik svira s orkestrima kao što su Bečka filharmonija, Berlinska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Izraelska filharmonija, Orchestre de Paris, Orpheus, Europski komorni orkestar i brojni drugi.

Među vrhuncima njegove karijere je godina 2000., tijekom koje je izvodio Bachove skladbe na svjetskoj turneji koja se sastojala od preko stotinu koncerata!  U znak dubokog poštovanja prema ovom velikom skladatelju, Maisky je po treći put snimio Bachove solo suite.

Osvojivši visoke ocjene glazbene kritike diljem svijeta, snimke Mische Maiskog donijele su mu ugledne nagrade poput Record Academy Prize u Tokiju (pet puta), Echo Deutscher Schallplattenpreis (tri puta), Grand Prix du Disque u Parizu i Diapason d’Or te nekoliko nominacija za nagradu Grammy.

Ovaj glazbenik svjetskog glasa redovito nastupa na većini najprestižnijih međunarodnih festivala i surađuje s renomiranim dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, James Levine, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Valery Gergiev i Gustavo Dudamel, a među njegovim partnerima na glazbenoj sceni su Martha Argerich, Radu Lupu, Nelson Freire, Evgeny Kissin, Lang Lang, Peter Serkin, Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Julian Rachlin, Janine Jansen te brojni drugi glazbenici.