English

Maras, Marin | violinist

Datum objave: 24.04.2018.
  • Više
  • Izvedba

Marin Maras (1990), violinist, jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika mlađe generacije. Svoje glazbeno školovanje započeo je u rodnom Dubrovniku, gdje je završio nižu glazbenu školu, nakon čega, u dobi od 15 godina, kao posebno nadaren, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Leonida Sorokowa.

Magistrirao je 2011.g, a školovanje nastavio na prestižnoj „Universität für Musik und darstellende Kunst“ u Beču, u klasi istog profesora.

Prvi solistički nastup ostvario je u dobi od 11 godina s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, s kojim je kasnije odsvirao brojne solističke koncerte. Kao solist nastupao je s mnogim orkestrima u zemlji i inozemstvu (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Nacionalni akademski orkestar Ukrajine), sudjelovao na brojnim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Samoborska glazbena jesen, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Glazbene večeri u Donatu, Osorske glazbene večeri, Kijevske ljetne glazbene večeri i dr), te održao zapažene recitale u mnogim gradovima u Hrvatskoj i Europi.

Sudjelovao je na brojnim natjecanjima i osvojio prestižne nagrade (1. nagrada na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Novosibirsku, 2007; pobjednik natjecanja za izbor hrvatskog predstavnika za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču, 2008; osvojio nagradu Grada Samobora na Međunarodnom natjecanju „Ferdo Livadić“, za najbolju izvedbu djela domaćeg autora, 2010; pobjednik je natjecanja „Stefanie Hohl“ u Beču, 2012; osvojio je četvrtu nagradu na poznatom  Međunarodnom natjecanju „Vaclav Huml“, 2013, te zabilježio sjajne nastupe i brojne druge nagrade na domaćim natjecanjima).

Dobitnik je nagrade „Stjepana Šuleka“ (2009.) koja se svake dvije godine dodjeljuje za najbolju izvedbu djela na violini, a iste godine nagradom „Ivo Vuljević“ proglašen je najboljim mladim glazbenikom u Hrvatskoj za 2009.g.

Osim zapaženih solističkih nastupa, Marin je često nastupao u komornim sastavima, u zemlji i inozemstvu.

Od 2014. do 2017. bio je član i prva violina jednog od najpoznatijih i najstarijih sastava u Europi – Zagrebačkog kvarteta, s kojima je odsvirao brojne koncerte u Zagrebu, te mnogim gradovima Hrvatske i Europe.

Od 2012/2013 član je Simfonijskog orkestra u Leicthensteinu (u sezoni 2015/2016 na mjestu koncertmajstora), te od samog osnutka svira u sve poznatijem i priznatijem ansamblu „Esperanza“ sastavljenom od sjajnih mladih glazbenika iz cijele Europe, s kojima je osvojio nagradu „ICMA“ (International classical music award).