English

Marinello, Andreas | dirigent

Datum objave: 19.06.2018.
  • Više
  • Izvedba

Andreas Marinello (Bolzano, Italija, 1983.), na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu i na Glazbenoj akademiji u Kölnu studirao je jazz saksofon i jazz kompoziciju, a na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču studirao je klasični saksofon. Godine 2011. u Grazu je stekao naslov magistra umjetnosti. Pohađao je radionice i usavršavao se kod Miguela Zenona, Donnya McCaslina, Dicka Oattsa, Rosaria Giuliania, Davea Liebmana, Maurizia Giammarca, Boba Mintzera, Boba Brookmeyera i drugih. Od 2005. bio je prvi alt saksofonist HGM Jazz Orkestra Zagreb s kojim je, uz brojne koncerte, ostvario i četiri nosača zvuka. Od 2013. djeluje kao saksofonist i u Jazz orkestru HRT-a, u kojem, od sezone 2015./2016. stupa na mjesto šefa-dirigenta. Od tada, orkestar je značajno pojačao svoju koncertnu i diskografsku aktivnost; osim niza izuzetno uspješnih nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu, s međunarodnim umjetnicima svjetskog ranga i domaćim glazbenicima iz srodnih žanrova, nosač zvuka Chui ovu glazbu u suradnji s grupom Chui osvojio je nagrade Porin 2018 za najbolji jazz album i najbolju jazz izvedbu, dok je album Stavi pravu stvar s Markom Toljom bio također nominiran u kategoriji jazz albuma godine.

Kao saksofonist nastupao je na mnogim europskim i svjetskim festivalima i pozornicama među kojima su North Sea Jazz Festival u Nizozemskoj, Ankara Music Festival u Turskoj, Prague Jazz u Češkoj, Roma-Villa Celimontana u Italiji, Euro-Med Music Expo na Cipru, Porgy & Bess u Austriji, Cankarjev Dom u Ljubljani, Celje Jazz, Lent Maribor u Sloveniji, te Jazz is Back, Jazz.hr Spring Festival, Last Minute Jazz Fest Bale u Hrvatskoj. Na koncertima, kao i na snimanjima za radio i televiziju, bilježi suradnje s istaknutim jazz glazbenicima: Dave Liebman, Donny McCaslin, Bob Brookmeyer, Peter Erskine, Jojo Mayer, Randy Brecker i Zagrebačka filharmonija, Wolfgang Puschnig, Gerald Preinfalk, John Hollenbeck, Jim McNeely, Toshiko Akiyoshi, Don Menza, Mark Feldman, Pete McGuinness, John Riley, Deborah Brown, Deborah Carter, Luis Bonilla, Dena DeRose i Lasse Lindgren.

Djeluje i kao skladatelj, aranžer i producent, surađujući s brojnim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu; njegove skladbe i obrade izvedene su u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Jordanu, Sloveniji te na Cipru.