English

McFarlane, Zara

Datum objave: 18.05.2017.
  • Više
  • Izvedba

Ekspresivna i provokativna pjevačica i tekstopisac Zara McFarlane jedna je od najistaknutijih britanskih ženskih crnih jazz vokalistica. Njezina dva, od kritike izvrsno prihvaćena, autorska albuma dočarala su neobičan glazbeni krajolik kojeg rese brojni glazbeni utjecaji; od Pharoah Sandersovog moćnog spiritual jazza, do neosoula, duba i reggaea. Prepoznata kao autorica lirskih tekstova osvaja nagradu Best Jazz MOBO za 2014. godinu, nagradu Urban Msic u kategoriji Best Jazz Act za 2015. godinu i Jazz FM nagradu za vokalisticu godine 2015.

Godine 2010. McFarlane u vlastitoj produkciji izdaje  EP ploču ‘Until Tomorrow’, privukavši pozornost Gillesa Petersona, čija diskografska kuća Brownswood Recordings potom objavljuje njezin nešto tradcionalniji debitantski album istog naslova, kao i drugi po redu te intenzivnije lirski obojen abum ‘If You Knew Her’.  Mnoge od skladbi Zare McFarlane odišu snagom i dubokom duhovnošću koja podsjeća na crnački spiritual jazz pokret u Americi sedemdestih godina dvadesetog stoljeća. Obdarena nevjerojatnim šarmom, McFarlaneova vješto spaja kompleksnost jazza s dubokom osjećajnošću, objedinjujući brojne utjecaje od reggaea do pop, folk i blues glazbe. Osim vlastitih pjesama, njezin album ‘If You Knew Her’ obuhvaća i neočekivane numere poput prekrasne jazz obradbe Junior Murvinovog klasika ‘Police and Thieves’. Izdan zajedno s videom u povodu obilježavanja 50. obljetnice jamajčanske neovisnosti, ovaj je album odmah postao omiljen među obožavateljima i slušateljima radija dostigavši preko 150.000 pregleda na YouTubeu.  U skladbi Nore Dean ‘Angie La La’ nastupa Leron Thomas u ulozi trubača i vokalista.

Osim “nježnog i kristalno čistog glasa” koji je vokalno blizu Nini Simone u mlađim danima i Roberti Flack, Zara McFarlane posjeduje umijeće koje je rezultat urođenog talenta ali i godina studija na vrhunskim glazbenim učilištima.

Stoga ne iznenađuje činjenica da je izuzetno tražena kao gostujuća vokalistica. Njezina najnovija suradnja je skladba ‘Because We Love It’ s glazbenom legendom Little Louie Vegom na njegovom albumu  ‘Starring XXVIII’, koji je nominiran za nagradu Grammy. McFarlaneova je također nastupala s poznatim imenima kao što su talijanski DJ Nicola Conte i Gary Crosbyjev Ska Orchestra Jazz Jamaica, a nedavno je završila turneju sa švicarskim usno-harmonikašem Gregoireom Maretom. Nastupala je također u predgrupama na koncertima glazbenika kao što su legenda južnoafričkog jazza i funka Hugh Masekela, Gregory Porter i Dianne Reeves.

Zara McFarlane trenutno radi na trećem studijskom albumu kojeg će diskografska kuća Brownswood Recordings izdati na jesen 2017. godine.

 

 

ZARA MCFARLANE