English

Medunjanin, Amira

Datum objave: 19.05.2015.
  • Više
  • Izvedba

Rođena je u Sarajevu 23. travnja 1972. godine.

Od samih početaka svoje glazbene karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne glazbe jugoistočne Europe i pokušava se usredotočiti na onaj dio balkanske umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta koji nas okružuje.

Opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora navela ju je da se posveti stvaranju specifičnog umjetničkog izričaja koji nije sastavni dio glazbenih trendova, ili kompromisa kako bi se uklopio u postojeće glazbene kalupe.  Kroz rad s profesionalnim skupinama glazbenika i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora, odnosno balkansku tradicionalnu glazbu na svjetskoj World Music sceni.  Odlično poznavanje engleskoga jezika olakšalo je predstavljanje jedinstvenog koncepta projekata u zapadnoj Europi i šire.

Glazbeni kritičar Garth Cartwright je naziva "bosanskom Billie Holiday" uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Dobitnica je prestižne nagrade «La plue belle voix feminine 2012» (Najbolji ženski vokal 2012. godine) od strane Fondacije Orange (Francuska, Marseille, Babel Med Music festival).

Gostovala je na albumu Bal-Kan: Honey and Blood, čuvenog katalonskog umjetnika Jordi Savalla, s kojim aktivno surađuje i nastupa diljem svijeta.

U prethodnom periodu od deset godina vlastitim snagama je objavila četiri nosača zvuka koji su obuhvatili muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine s osvrtom na regionalnu perspektivu.

Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu "A Secret Gate", Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album "Rosa" u izdanju Snail Records. Album dobiva sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Europe, pojavljujući se i među kandidatima  ali i dobitnicima izbora za "album godine". Album je proglašen albumom godine od strane muzičkog kritičara (Clive Davis, The Sunday Times) u Velikoj Britaniji.  Ono što je najbitnije, znatno je doprinio promociji zemalja regije i njihove glazbene tradicije širom svijeta. Također, objavljivanje albuma u zapadnoj Europi olakšalo je pristup svjetskoj glazbenoj sceni i drugim glazbenicima s ovih prostora.  U cijelosti je postignut cilj koji se, prije svega, orijentirao na promociju jedinstvenog umjetničkog izraza zemalja jugoistočne Europe.

U travnju 2009. godine, Amira objavljuje album "Live", u izdanju Gramofona. Album sadrži snimke s njezinog koncerta u Bosanskom kulturnom centru tijekom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine.

Iste godine pravi još jedan korak naprijed, objavljivanjem već snimljenog studijskog albuma "Zumra", koji je pripremila u suradnji s međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji regije, spajajući primijenjenu harmoniku s aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe. Album je snimljen u CMP studiju, a tonski snimatelj Walter Quintus daje mu jedinstveni pečat. Album Zumra je dobitnik BiH muzičke nagrade “Indexi”.

Album “Amulette”, koji je realiziran u periodu 2010/2011 godine, je dobio izvanredne kritike u uglednim časopisima diljem svijeta, kao što su The Guardian, Daily Telegraph, Financial Times, The Sunday Times, Observer itd. Britanski časopis Songlines proglasio ga je Top of the World muzičkim izdanjem u svijetu.

Posljednji album, Silk and Stone, u izdanju Aquarius Recordsa za područje Regije, snimljen je u studiju male koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i objavljen u svibnju 2014.