English

Merčep, Filip

Datum objave: 29.05.2017.
  • Više
  • Izvedba

Svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba, te umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja.

Diplomiravši u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine, stekao je titulu Magistra umjetnosti Cum Laude (s pohvalama).

Tijekom svog studija, Filip je postavio čvrste temelje na hrvatskoj glazbenoj sceni svirajući na gotovo svim najznačajnijim festivalima klasične glazbe, svirajući solo s većinom hrvatskih orkestara te osvajajući najprestižnije nagrade: Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011., Nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015. Nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. Nagradu Universal marimba competition u Belgiji, 1. Nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu, Dekanovu nagradu za iznimnu koncertnu aktivnost tijekom studija, Rektorovu nagradu za izvedbe hrvatskih udaraljkaških koncerata (Lesnikov Koncert za udaraljke i orkestar uz ZF te Papandopulov Koncert za ksilofon i gudače sa SO HRT-a), diskografsku nagradu Porin u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe” za snimku koncerta uživo povodom 18.rođendana radio emisije “Klasična večer zagrebačkih šišmiša”, a sve je počelo 2010. godine  izborivši finale  Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika u kojem je kao jedini hrvatski finalist, uz Moniku Leskovar 1998.godine, svirao ispred Bečkog Rathausa pred 45.000 u pratnju Simfonijskog orkestra ORF-a pod ravnanjem dirigenta Corneliusa Meistera.

Merčepov dugogodišnji projekt promocije hrvatske glazbe vrlo je aktivan u njegovoj koncertnoj karijeri, koji će u bližoj budućnosti objediniti na prvom samostalnom nosaču zvuka.

Uz samostalnu karijeru kao klasični glazbenik, Filip Merčep paralelno promovira svoja ostala tri projekta koji imaju veliku umjetničku težinu u njegovom spektru djelovanja.

Clan je Sudar percussion ansambla s kojim nastupa diljem Hrvatske I inozemstva. Uz najnoviji projekt OXYGENE, obradama muzike Jean-Michele Jarre-a, otkrivaju nove mogućnosti uz elektroniku I sinkroniziranu multimediju

Filip je član i Marimba kvarteta s eminentom marimbisticom Katarzynom Myckom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor. S kvartetom aktvno sviraju po Njemačkoj, a u studenom 2016. godine imali su turneju po SAD-u, koju su zaključili nastupom na najvećoj pozornici za udaraljkaše, na PASIC-u u Indianapolisu.

Prije par godina započeo je I konceptualni projekt uz elektroničku glazbu naziva “Dialogue” koji u suradnji s Nicolasom Sinkovicem istražuje umjetničku težinu prostora u kojima se projekt prezentira. Ideja je naglasiti karakteristike odabranih lokacija elektroničkim efektima I muzikom koja je napisana za tu priliku I prostor. “Mi samo pokušavamo predstaviti muzičku percepciju parametara te specifične lokacije” Projekt se prezentirao na Osorskim glazbenim večerima, IPEW festivalu u Bjelovaru, BUMFest u Sloveniji te Dubrovačkim ljetnim igrama.

Filip je 2018. priznat status slobodnog umjetnika te je ove godine ostvario jedanu od najvećih umjetničkih želja. Trenutno živi u Amsterdamu gdje se usavršava na studiju Live Electronics pri Konzervatoriju

Filip je držao masterklasove te bio asistent i voditelj seminara u University of Miami, Humboldt University u Arcati (California, SAD), Nuremberg (Njemacka), Hannover (Njemacka) te od prošle godine počeo držati svoj vlastiti marimbistički seminar kojem je u cilju implementirati tehnike srodnih umjetnosti kao što su gluma, kompozicija elektroničke glazbe, umjetnost karnatičkih ritmova I slično… Filip Merčep je Marimba One umjetnik.