English

Merčep, Lovro | saksofon

Datum objave: 20.05.2015.
  • Više
  • Izvedba

Lovro Merčep (Zagreb, 1990), naobrazbu je stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu. Tijekom studija bio je stipendist grada Samobora, Zaklade Adris i Francuske vlade, dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete grada Samobora, te je jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i koncertnim ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima od kojih se posebno ističu Aljoša Jurinić, Marin Maras, Krešimir Starčević, Srđan Bulat i Filip Merčep. Zapaženi su solistički nastupi uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus.

Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se ističu 7. međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 5. natjecanje mladih umjetnika Papandopulo u Zagrebu i 1. međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu.

Lovro Merčep osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Godine 2016. snimio je trajnu studijsku snimku Sinfoniette za alt saksofon, gudače i udaraljke Bruna Bjelinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem skladateljevog sina Alana Bjelinskog. Na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao solist praizveo je Koncert za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića, dok je na 30. muzičkom biennalu Zagreb praizveo Koncert za alt saksofon i gudače Davorina Kempfa. Svoje kompozicije također su mu posvetili Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat.

Član je kvarteta saksofona Ardemus s kojim je zabilježio niz uspješnih koncerata u Europi nastupajući u koncertnim dvoranama kao što su Royal Concertgebouw i Muziekgebouw u Amsterdamu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Konzerthaus u Berlinu, BOZAR u Bruxellesu. Ardemus kvartet dobitnik je nagrade publike na Grachtenfestival Concours 2016., a u rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru.

Lovro Merčep je ekskluzivni D'Addario Woodwinds Artist.