English

Mijailović, Nikola | bariton

Datum objave: 13.06.2017.
  • Više
  • Izvedba

Operni i koncertni nastupi srbijanskog baritona Nikole Mijailovića donijeli su mu brojna priznanja diljem svijeta. Podjednako uspješan na koncertnim i opernim pozornicama, ovaj svestrani umjetnik surađivao je s nekim od najuglednijih dirigenta današnjice među kojima su Giuseppe Sinopoli, Riccardo Muti, Leopold Hager, Zoltan Peszko, Stefano Ranzani, Arthur Fagen, Michail Jurowski i Nicola Luisotti.

Rođen je u Beogradu, 1973. godine. Nakon završenog studija glasovira, studira pjevanje na Umjetničkom sveučilištu u klasi svoje majke, renomirane sopranistice Radmile Smiljanić. Godine 1992. kao devetnaestogodišnjak debitira tumačeći ulogu grofa Almavive u Figarovu piru na Bečkom sveučilištvu pod vodstvom Waldemara Kmentta. Diplomirao je na Bečkom sveučilištu i magistrirao na Curtis Institute of Music u Philadelphiji kod Galine Vishnevskaje, Edwarda Zambare i Michaela Eliasena. Godine 1995. i 1996. studirao je na Music Academy of the West u Santa Barbari, Clifornia, u klasi Marilyn Horne. Glazbeno obrazovanje završava na uglednoj Academia di perfezionamento per cantanti lirici pri milanskoj Scali kod Leile Gencer i Luigija Alve 1999. godine.

Pobijedio je na 5. Međunarodnom pjevačkom natjecanju Luciano Pavarotti u Philadelphiji 1995., osvojio prvu nagradu na Natjecanju Mario Lanza u Philadelphiji 1994. i treću nagradu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Leyla Gencer u Istanbulu 1997. godine.

Profesionalni debi imao je u moskovskom Boljšoj teatru s ulogom Schaunarda u operi  La bohème1996., a iste je godine u istoj operi tumačio ulogu Marcella rame uz rame s Lucianom Pavarottijem u ulozi Rodolfa na Glazbenoj akademiji u Philadelphiji. Otada nastupa diljem svijeta u najuglednijim opernim kućama kao što su  one u Milanu, Veroni, Veneciji, Montrealu, Hamburgu, Hannoveru, Bonnu, Dresdenu, Cataniji, Limi, Havani, Moskvi, Rimu, Beču, Tokiju, Montpellieru, Las Palmasu, Malagi, Pekingu, Šangaju, Rotterdamu, Ravermi i Tel Avivu. Na repertoaru ima oko 40 glavnih opernih uloga, među kojima su Rigoletto, Jago, Conte di Luna, Eugen Onegin, Escamillo, Enrico, Belcore, Prigioniero, Macbeth i Posa, koje je tumačio uz operne velikane kao što su Luciano Pavarotti, Jose Cura, Juan Diego Florez, Lucia Aliberti, Cristina Gallardo Domas, Ruggero Raimondi, Denia Mazzola Gavazzeni i  Ian Storey, u režiji Giancarla del Monaca, Yurija Alexandrova, Giulia Chazalletesa, Christopha Nella i drugih. Nastupao je i u koncertnim izvedbama Carmine Burane (Rim, Ravenna, Pavia, Beograd, Sarajevo), Zvona Sergeja Rachmaninoffa (Milano), Puccinijeve Messa di Gloria (Lima, Beograd), Mahlerovih ciklusa Lieder eines fahrenden Gesellen (Monte Carlo, Beograd) i Dichterliebe (Philadephia, Beograd) te Brahmsovih Liebeslieder-Walzer (Stresa). Održao je solističke koncerte za Zakladu Marilyn Home u New Yorku i Renata Scotto Opera Academy u Albissoli uz Giovannija Reggiolija te u Ridotto dei palchi u milanskoj Scali uz Roberta Negrija.

Tijekom nekoliko proteklih opernih sezona nastupao je kao Jago u Pekingu i Craiovi (Rumunjska), Conte di Luna u Nürnbergu, Nabucco u Beogradu, Germont u Copenhagenu, Scarpia u Tokiju, Seoulu, Leipzigu i Sofiji, Alfio i Scarpia na turneji Sofijske nacionalne opere po Japanu te kao Rigoletto u Leipzigu, Beogradu i Novom Sadu i na Klosterneuburgškome ljetnom festivalu u Beču.  Tumačio je također uloge Tonija i Alfija u operama Pagliacci i Cavalleria rusticana na Heidenheimskome ljetnom opernom festivalu (Njemačka),   Escamilla u operi Carmen u Poznanu (Poljska) i Georgesa Germonta u Traviati sa Sečuanskom filharmonijom u Chengdu (Kina). Nedavno je uspješno debitirao s ulogom Zurge u Bizetovoj operi Lovci na bisere u Izraelskoj operi u Tel Avivu te gostovao tumačeći naslovnu ulogu u Evgeniju Onjeginu  u Temišvaru i Beogradu i ulogu Jaga u Otellu u Teatru Colon u Bogoti (Kolumbija).

U diskografiji Nikole Mijailovića valja istaći DVD izdanja opere La Bohème (koju je režirao Luciano Pavarotti u Teatro della Fortuna u talijanskom gradu Fano, 2004.), Samson et Dalila (Flamanska Opera Antwerpen, 2009.) i Carmen (Color Line Arena, Hamburg, 2006.)  te CD izdanja Una furtiva lagrima s Juan Diego Florezom (Decca, 2002.), Le Trouvere (Martina Franca, 1998.), Cassandra (Montpellier, 2000.), La volpe astuta (Teatro la Fenice Venecija, 1999.), Gli esiliati di Siberia (Montpellier, 1999.), Pergolesijev Stabat Mater (2000.) i Sadko (Teatro la Fenice, Venecija, 2000.).

C. Orff: CARMINA BURANA