English

Mikaberidze, Khatuna - mezzosopran

Datum objave: 05.04.2019.
  • Više
  • Izvedba

Gruzijska mezzosopranistica Khatuna Mikaberidze solistica je Državne opere u Hannoveru od 2006. godine. Njene interpretacije Venere u Tannhäuseru i Eboli u Don Carlosu dobile su izvanredne ocjene kritike, a među njenim ostalim glavnim ulogama u hannoverskoj Državnoj operi ističu se Carmen, Diana (La Calisto), Fricka (Rajnino zlato, Walküre) i Waltraute (Sumrak bogova).

Khatuna Mikaberidze također se pokazala briljantnim interpretom suvremene glazbe, primjerice izvedbom u nagrađivanoj produkciji hannoverske Državne opere Intoleranza 1960 Luigija Nona (koja je 2011. osvojila Nagradu Faust za najbolju novu opernu produkciju) te izvedbom Narodnih pjesama Luciana Berija, također s Državnom operom u Hannoveru.

Kao vrlo tražena umjetnica gostovala je u Norveškoj operi u Oslu s ulogom Eboli (Don Carlos), Bremenskom kazalištu s ulogom Amneris (Aida), Državnoj operi u Hamburgu s ulogom Maddalene (Rigoletto) te u Bazelskom kazalištu u ulozi Ježibabe (Rusalka). Česta je gošća Bečke narodne opere, gdje je za svoj bečki debi u ulozi Majke u operi Zatvorenik Luigija Dallapiccole dobila izvrsne kritike, a tu je ulogu reprizirala u Frankfurtskoj operi 2005. godine.

Tijekom angažmana u Državnom teatru u Linzu od 2003. do 2006. godine tumačila je brojne velike uloge za mezzosopran kao što su Carmen, Ježibaba, Velika vojvotkinja od Gerolsteina i Princ Orlofsky (Šišmiš).

Svoj njemački debi ostvarila je 2001. ulogom Azucene (Trubadur) u Dortmundskoj operi, a te je sezone postala i solistica Meiningenskog kazališta, gdje je ostvarila uloge Dorabelle (Cosi fan tutte), Ježibabe (Rusalka) i Brangäne (Tristan i Izolda).
Khatuna Mikaberidze profesionalnu je karijeru započela kao solistica u operama u Batumiju i Tbilisiju u Gruziji, gdje je angažirana odmah nakon završetka studija na Konzervatoriju u Tbilisiju.

 

Trenutno umjetnik nema zakazanih predstava